Hongkongs første valg siden Kina bestemte at kun Beijing-vennlige kandidater kunne stille, endte med historisk lav oppslutning, og forutsigbar seier for Carrie Lam og de Kina-lojale. Folket «stemte» ved å bli hjemme.

Lam sa under en pressekonferanse mandag at hun var fornøyd med valget til tross for at rekordlave 30,2 prosent brukte stemmeretten.

Hun sa at 92,5 prosent hadde registrert seg for å stemme, noe som er et rekordhøyt tall.

– De registrerte velgerne står helt fritt til å bestemme om de vil bruke stemmeretten eller ikke, sa hun. (NTB)

Da det var seks timer igjen til stengetid, hadde rundt 21 prosent av velgerne stemt, ifølge observatører. Medier i Hongkong skriver at det er den laveste valgoppslutningen i byen noensinne.

Den endelige oppslutning ble rekordlave 30,2 prosent, den laveste på tre tiår.

Hongkong har tidligere vært en demokratisk styrt by, men det var før Kina innførte sitt totalitære regime i byen.

Valglokalene er åpne i 14 timer og stengte klokka 15.30 søndag.

Valget er det første etter at Hongkongs Beijing-støttede myndigheter slo hardt ned på demokratibevegelsen sommeren 2019.

Myndighetene i Beijing har slått fast at de kun vil la det de kaller «patrioter» styre i Hongkong, det vil si politikere som støtter Kinas kommunistiske regjering. Dermed er det lite igjen av det man oppfatter som et reelt demokrati, noe altså velgerne nå sier sin mening om, ved å bli hjemme.

Forsamlingen i Hongkong utvides fra 70 til 90 plasser, men kun 20 representanter blir valgt direkte av innbyggerne. Tidligere var det direktevalg på 35 av de 70 representantene.

Mange vil oppfatte valgresultatet som en ydmykende ørefik for regimet i Beijing og deres håndlanger, Hongkongs regjeringssjef Carrie Lam.

Det kinesiske regimet har foreløpig ikke utviklet et system der velgerne tvinges til å gå ut og stemme i det såkalte valget.

Saken er oppdatert mandag kl 08:11.

Les også:

Uante konsekvenser for det kinesiske diktaturet

 

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.