Det som foregår rundt Ukraina, er et stort skuespill. Man pisker opp en krigsfrykt og bruker skremsler og trusler. Et gammelt spill, men ikke ufarlig. I går begynte også Jens Stoltenberg å blåse seg opp, og det fortsetter i dag.

Når til og med Anniken Huitfeldt truer Putin, skjønner man at noe er galt.

USA ønsker ikke en militær konfrontasjon med Russland. Det ville ende med nederlag. Ukraina er Russlands bakgård.

EU har ingenting å stille opp. EU er en ren papirtiger. Stor i kjeften, men det er tomme tønner som ramler.

Putin vet alt om Biden og amerikanernes spill med Ukraina. Han vet at heller ikke de har noe å stille opp med. Biden er en katastrofe utenrikspolitisk.

Takket være Biden har Putin nytt godt av en høy oljepris og har full kasse. Han har studert Biden og vet han er en svekling.

Men det finnes et krigsparti i Washington som er blitt offer for sin egen retorikk. De kan komme til å avgi løfter/trusler som det er vanskelig å vri seg unna.

Akkurat nå pågår det et spill. Russerne vil ha garantier for at Ukraina aldri vil bli medlem av NATO. Dét kan de få innfridd. Men russerne vil også at NATO skal trekke sine soldater ut av Baltikum og Polen. Dét kan ikke NATO gå med på. Dette er stater som historisk tilhører Europa og som ble knuget under en tsaristisk, nazistisk og kommunistisk jernhæl. Disse landene har betalt nok.

Det er mulig at det blir en salomonisk løsning: Det er ingen stor innrømmelse å avstå ukrainsk medlemskap, og russerne vil forstå at Baltikum tilhører Vesten.

Men ting kan gå galt underveis. Putin ser at Europa og USA er svakere enn noen gang siden 1989. Han vil gi dem en blodig nese hvis prisen bare ikke er for høy.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.