Akkurat da inntrykket var at faren for krig i Ukraina var over, stiller Moskva krav som de må vite aldri vil bli innfridd: Russerne vil at USA skal trekke alle sine soldater ut av Øst-Europa og Baltikum.

– Dersom det ikke er noen vilje til å forhandle og komme med juridisk bindende garantier fra USA og deres allierte angående vår sikkerhet, vil Russland være tvunget til å svare, også med militærtekniske tiltak, skriver det russiske utenriksdepartementet.

Russland gjentar også at de ikke har planer om å angripe Ukraina.

– Det finnes ingen «russisk invasjon» av Ukraina, slik USA og deres allierte har sagt offisielt siden sist høst, og det er heller ingen planer om det, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet.

USAs ambassadør i Moskva, John Sullivan, mottok brevet fra Kreml torsdag ettermiddag, sier en amerikansk tjenestemann. Russerne hadde varslet at de i løpet av dagen ville svare på USA og Natos forslag knyttet til Ukraina-krisen og sikkerhetssituasjonen i Europa. (NTB)

Ukraina hadde forsonet seg med at det ikke ville bli medlem av Nato, i hvert fall ikke i overskuelig fremtid. Da hadde russerne fått innfridd et hovedkrav. Men tilbaketrekning fra Baltikum er utenkelig.

Den amerikanske viseambassadøren til Moskva har også fått reisepass.

Biden på sin side fastholder at en invasjon er nært forestående. Men det skulle skjedd onsdag. Tilliten til amerikanerne er ikke like stor.

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.