Sjef for Etterretningstjenesten, viseadmiral Nils Andreas Stensønes. Foto: Terje Pedersen / NTB

Russland har bygget opp en styrke på rundt 100.000 soldater rundt Ukraina, sier Norges etterretningssjef, og advarer mot krig i stort omfang. Det er uklart hva russerne ønsker med en slik massiv oppmarsj ved nabolandets grenser.

NTB melder fredag kveld at den spente situasjonen på grensa mellom Ukraina og Russland får stor oppmerksomhet, og Nato ber russerne roe ned situasjonen.

Nato-sjef Jens Stoltenberg har i klare ord erklært overfor Russland at et eventuelt angrep på Ukraina vil få store konsekvenser.

Etterretningssjef Nils Andreas Stensønes sier til TV 2 at Russland har styrket sin tilstedeværelse.

– Det er cirka 100.000 soldater støttet med avanserte og tunge våpen, luftvern og en del kystforsvarskapasiteter som ligger rundt Ukraina, sier Stensønes til TV 2.

Han mener det er viktig å innse farepotensialet i det som nå foregår i regionen:

– Det er så alvorlig at det kan, og jeg understreker kan, lede til en krig i Ukraina av et relativt solid omfang. Det trenger ikke å gjøre det, det er avhengig av hvilke vurderinger Russland gjør etter hvert som tiden går, sier han.

Militært er Russland langt sterkere enn Ukraina, som det fremgår av blant annet denne oppstillingen fra Armedforces.eu.

Imidlertid har Russland mange andre grenser og områder som må passes på og bemannes til enhver tid, slik at det lokale styrkeforholdet ved Ukrainas grenser ikke vil være like markant. Det vil ikke være snakk om å sette inn Russlands samlede militærmakt mot Ukraina.

Les også: 

Det totalitære grepet strammes til i Russland

Tid for julegaver! Bestill den nye utgivelsen fra Document Forlag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.