Det er politisk signifikant at den nye utenriksministeren er så klar på at situasjonen på grensen til Polen ene og alene er Lukasjenkos ansvar, ikke Polens. Det legger føringer for Norges syn. Hvis Huitfeldt hadde reagert som generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, ville hun sagt det var en «humanitær krise».

I en humanitær krise har også Polen et ansvar. FN spiller dette kortet hele tiden. De vet at Vesten er myk og svak og vil gi etter bare presset blir stort nok.

EU er delt. President for EU-kommisjonen Ursula von der Leyen vil ikke hjelpe Polen med å styrke grensen. Hun er på migrantenes side. Migrantene er dessuten et våpen som kan brukes til å tukte Warszawa.

Men svakheten er systemisk i Brussel. Når et tiltak går ut på å henstille til landene migrantene kommer fra om ikke å la folk dra, signaliserer man svakhet.

EU-rådet opplyste tirsdag at unionen i løpet av de neste dagene vil suspendere en visumavtale med Hviterussland som gjelder offentlige tjenestemenn, men ikke vanlige borgere, melder nyhetsbyrået DPA.

EU har også bedt 13 land gjøre en ekstra innsats for å forhindre at deres borgere drar til Hviterussland i et forsøk på å komme videre inn i Europa. Det gjelder blant annet Kongo, Egypt, Irak og Tyrkia.

EU signaliserer villet maktesløshet: «De neste dagene» og «henstillinger» betyr at man ikke har tenkt å gjøre noen ting. Den tyske innenriksminister Horst Seehofer leser spillet og vil at EU skal støtte Polen. Men selv turde han ikke gjøre noe under krisen i 2015.

I EU blir det med ord.

Derfor er det kryss i taket at Anniken Huitfeldt uttaler seg såpass klart. Det ville hun ikke gjort hvis hun var på Egelands side.

Hviterussland har det fulle og hele ansvar for migrantstrømmen til grensene mot Polen og Litauen, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

– Denne krisen skyldes hviterussiske myndigheters kyniske bruk av sårbare mennesker som et utenrikspolitisk pressmiddel, skrev Huitfeldt i en e-post til NTB tirsdag.

Det kan være at Huitfeldt husker situasjonen på grensen i nord i 2015/16 , da Putin lot 6000 migranter sykle over grensen. Det vil være politisk helt ødeleggende for Ap/Sp-regjeringen.

Derimot høres det ut til at Høyre forbereder seg på en slik situasjon og kanskje ønsker den velkommen. Det er små tegn til at Ap er mer tilbakeholdne enn Høyre i migrantspørsmål. Høyre synes å være på den mest migrantvennlige EU-linjen.

Lært av Erdogan

Folk i posisjon husker hvordan Erdogan brukte migrantene som brekkstang mot EU. Putin har lært av Erdogan. De spekulerer i et svakt Europa. Moskva er dessuten ute etter å svekke Warszawa, som har seilt opp som en seriøs motstander.

Faktisk er det slik at Berlin og Brussel har mer til felles med Moskva enn med Warszawa. Polen er en trussel fordi det setter den nasjonale suvereniteten høyest. EU og Russland tenker imperialt og maktpolitisk. De krever underkastelse.

Da blir Polen ofret. Men denne leksen har Polen bitterlig lært så mange ganger at de leser spillet som en åpen bok.

Det er verre med Norge.

 

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.