Frankrikes president Emmanuel Macron gjentok lørdag at Storbritannia må vike i den betente fiskestriden som har oppstått etter Brexit.

Hvis ikke Storbritannia kommer Frankrike i møte, er det nødvendig å innføre gjengjeldelser i handelspolitikken, advarer Macron.

– Ballen er hos britene, sa Macron til pressen etter G20-toppmøtet i Roma.

Striden var tema for Macrons møter med Storbritannias statsminister Boris Johnson i Roma. Macrons kontor opplyser at de ble enig om grep for å løse konflikten, men dette avvises av Johnsons kontor, som sier at Frankrike må trekke sine trusler om gjengjeldelser.

– Statsministerens kontor motsier fransk fortelling om møte mellom Johnson og Macron i morges – sier de ikke kom fram til felles grep for å løse fiskerikonflikt. Det er opp til Frankrike å bestemme om de vil trekke tilbake sine dypt foruroligende trusler og retorikk, sier talsperson.

Landene har i flere måneder vært uenige om fiskerirettigheter for sine båter i hverandres farvann i Den engelske kanal. Problematikken var svært framtredende i forhandlingene om skilsmisseavtalen mellom Storbritannia og EU etter Brexit.

Franskmennene har reagert sterkt på at britene nekter å gi franske fiskere lisensene de har bedt om i tråd med Brexit-avtalen.

De siste ukene har konflikten eskalert kraftig, og Frankrike har både truet med å nekte britiske fiskere adgang til franske havner, stramme inn tollkontroller, og begrense kraftforsyningen til Kanaløyene.

Les også:

Frankrike truer med å utestenge britiske båter

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.