Dronningen blant koloratursopraner har sunget sin siste tone, bare ett år etter at hun pensjonerte seg. Jeg så henne som Elisabetta i Roberto Devereux i München i 2007. Da var stemmen ikke lenger på topp, men for en opplevelse det var å høre og se denne legenden lys levende – og å høre og se fanskaren som klappet, hylte og hoiet ved sluttapplausen. Rollen som Zerbinetta i Ariadne auf Naxos ble Edita Gruberovas internasjonale gjennombrudd i 1978. Her er et utdrag fra filmen som ble laget fra samme produksjon i Wien, med Gundula Janowitz som taus Ariadne og Karl Böhm som dirigent. Sistnevnte uttalte at en slik Zerbinetta var nøyaktig hva Richard Strauss hadde hatt i tankene da han komponerte verket.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.