Tusener vil vekk fra Talibans Afghanistan. Det har vel ikke noe med islam å gjøre? Foto: AP Photo/Khwaja Tawfiq Sediqi.

Hvis det står så galt til i et land styrt etter islam, kan det da være noe galt med den religionen? Men hvis afghanerne nå har det bra, trenger de vel ikke rømme til Norge? Dette blir vrient.

Etter at det brutale Taliban-regimet overtok i Afghanistan, er norsk venstreside og dens medier havnet i en klemme.

Hvordan skal de nå presentere landet? De kan jo ikke si noe negativt om islam. Men de må heller ikke ødelegge inntrykket av at dette er et land mange må rømme fra, og bør hentes til Norge.

For mange medier og aktivister på venstresiden ville ryggmargsrefleksen knyttet til det nye Taliban-regimet være å tegne et bilde av et «nytt, spennende Afghanistan bygget på islamske tradisjoner». Her kommer fredens religion, nå blir det bra!

Men dette kan være litt ugreit. For et slikt inntrykk vil lett undergrave en annen sentral venstreside-sak, nemlig storstilt import av migranter fra blant annet Afghanistan.

Derfor er det viktig å fremstille det som livsfarlig å være i landet. Alle de afghanerne som hjelpeorganisasjoner og politikere skal hente til Norge, må jo «reddes» fra noe.

Samtidig må man altså unngå at islam kommer dårlig ut av det hele. Det er rett og slett et dilemma. Afghanistan må omtales som både bra (islamsk) og ikke bra (et land man bør flykte fra).

Dette kan være noe av forklaringen på at mediene merkbart nedtoner religionens rolle i Talibans brutale styresett, til tross for at Taliban først og fremst er en religiøs bevegelse .

Det samme grepet med å bagatellisere islams rolle i grusomheter så man demonstrert i forbindelse med IS-kalifatet i Syria/Irak. Her var det påfallende lite fokus på den nære sammenhengen dette skrekkveldet hadde med islams lære.

Mediene var mest opptatt av å fremstille det som en krig mellom «grupperinger», stammer, folkegrupper og nasjoner. Det var nærmest bare tilfeldig at de var muslimer. Ordet ekstremisme ble ofte brukt, men gjerne uten å sette det i særlig inngående kontekst.

Løsningen på venstresidens nye «afghanske dilemma» blir trolig å skyve frem historier om sult, kulde og annen nød i Afghanistan. Dermed fremmes også behovet for norsk hjelp, og Jan Egeland kommer i VG raskt på banen. Samtidig «har det ingenting med islam å gjøre».

Så er saken godt inne på et velkjent venstreside-spor, og veien til asylmottak i norske kommuner er kort.

Nøden og det samfunnsmessige forfallet i Afghanistan knyttes naturligvis ikke til hvordan et islamsk styre viser seg ute av stand til å dekke elementære behov for befolkningen. Her ligger i stedet «klimaendringer» snublende nær som politisk korrekt forklaringsmodell .

Så: Da er det bare å sy sammen elementer som gammeldagse klansamfunn, et brutalt Taliban og klimaendringer, så skapes en troverdig og «islamfri» historie om utrygghet og behov for å flykte, både for kvinner og menn (og ikke minst for dem midt imellom).

Les også: 

Taliban tar over, og de er forpliktet på Koranen

Høsten er lesetid, kjøp de beste bøkene hos Document:

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.