Partiveteran Carl I. Hagen kan gå mot fire nye år på Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB.

Like før midnatt ser det ut til at Hagen vil få et utjevningsmandat, og dermed kommer inn for FrP i Oppland. Det vil bli et comeback få hadde trodd på.

Det har lenge vært tvil om hvorvidt FrP-nestor Carl I. Hagen ville lykkes med sitt forsøk på å komme inn på Stortinget igjen. Han forsøkte å bli nominert i Oslo, men gikk til slutt til valg på partiets liste i Oppland.

Dette førte til en del interne bruduljer i partiets lokallag, der mange hadde ønsket seg en lokal kandidat fremfor Hagen. Men nå kan Hagen uansett komme inn, for Oppland og for FrP. Det vil være til ergrelse for mange, men til glede for svært mange FrP-velgere av «den gamle skolen». Ikke minst har Hagen skilt seg ut fra store deler av det øvrige partiet gjennom sin klare motstand mot det han åpent kaller «klimahysteriet».

Nå vil kanskje dette klimasynet også komme til uttrykk fra Stortingets talerstol, noe mange har savnet i de senere år, der så å si alle representanter har sunget temmelig likelydende klimasanger fra samme noteark.

VG skriver:

Det ligger an til at Frps Carl I. Hagen kommer inn på Stortinget som eneste Frper i valgkretsen for Oppland.

Hagen, som har representert Oslo på Stortinget i sju perioder tidligere, stiller i Oppland denne gangen.

89,5 prosent av stemmene er så langt telt opp i Oppland, og Frp har så langt fått 8,6 prosent av stemmene i valgdistriktet.

I Stortingsvalget deles det ut 150 distriktsmandater og 19 utjevningsmandater – et mandat per valgkrets.

I Norge har vi det som kalles forholdstallsvalg. Dersom et parti får 30 prosent av stemmene i et valgdistrikt, får de også 30 prosent av distriktets seter på Stortinget.

På Stortingets nettsider skriver de at et parti for eksempel kan få relativt mange stemmer nasjonalt, men ikke mange nok i enkelte fylker til å få inn «riktig» antall representanter gjennom den første fordelingen.

Utjevningsmandatene skal jevne ut disse skjevhetene og sørge for at styrkeforholdet mellom partiene i større grad samsvarer med velgernes stemmer i valget.

I og med at Jon Helgheim ser ut til å ryke ut av Stortinget (klarte ikke vinne 2.- mandatet i Oslo), vil det være en trøst for en del FrP-velgere til høyre i partiet om det blir slik at Hagen nå kommer inn.

Men per midnatt valgnatten er dette ikke endelig avklart. Det er fortsatt rom for overraskelser, og skuffelser.

 

Nå er den her! Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.