I MDGs plan for å ta Norge trygt ut av olje er havvind en av tre nøkkelnæringer for å beholde kompetansen i oljerelaterte næringer. De to andre er CO₂-fangst og grønn skipsfart. Tina Bru kaller planene urealistiske.

– Det er like mye som Joe Biden sier de skal bygge i USA, som jo har betraktelig større kystlinje enn oss, sier olje- og energiminister Tina Bru (H) til Stavanger Aftenblad.

– 30 GW er nesten like mye som total installert effekt i hele Norge i dag. Hvis MDG vil bygge ut det innen 2030, har du ikke tid til noen konsekvensutredninger. Det er totalt uansvarlig. Det blir heller ikke mye oppdrag til norske bedrifter. Da må vi bare umiddelbart begynne å bestille fra utenlandske bedrifter og verft for å få det på plass i tide, da Norge ikke er rigget til å levere så mye på så kort tid allerede i dag.

Bru anslår at dette innebærer 2500–3000 turbiner. Dette er mellom fem og syv nye turbiner hver uke fra 1. januar 2022 til 1. januar 2030. Da må all konsekvensutredning være fullført og alle kontraktet skrevet på noen få måneder.

Bru lurer dessuten på hva som skal være markedet for disse 30 gigawattene, for produksjonen må jo kobles til et marked et sted.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

MDG glemmer at politikken har konsekvenser for vanlige folk, naturen og statskassen, mener Høyre. Men MDG-leder Une Bastholm mener Bru mangler visjoner for fornybarsatsingen for Norge.

– Det stemmer at vår ambisjon er høy. Vi ønsker en aktiv stat, men ikke for at staten skal eie mer. Vi vil flytte skattefordelene fra olja til fornybarnæringen. I tillegg er det et problem at havvindaktører mangler områder. Bunnfast havvind er konkurransedyktig og har moden teknologi. Vi trenger utlysninger til dette som vi i dag har for olje

Ulrikke Torgersen er MDGs førstekandidat i Rogaland. Hun drømmer om å gjøre oljearbeidere til «morgendagens klimahelter» i et nytt industrieventyr, med 50.000 nye arbeidsplasser fra havvind alene.

– Utenfor Stavanger, langt ute i det sørvestlige havgapet, finnes arealer (Sørlige Nordsjø II) som kan bli springbrettet for utvikling av et norsk havvindeventyr og en stor underskog av leverandørbedrifter. Helt uten subsider, sier hun.

Odd-Harald Berg Wasenden, dr. juris og advokat hos Arntzen de Besche, er rådgiver for ulike aktører og har forsøkt å finne svar på hvordan prosessen fremover vil arte seg. Han er ikke like optimistisk.

– Det er vanskelig å se for seg at det kan være havvind i drift i disse områdene før et stykke ut på 2030-tallet. Bare selve prosessen med melding, konsesjonssøknad og detaljplan vil kanskje strekke seg frem til 2030/2031, sier han.

Geir Huse, forskningsdirektør hos Havforskningsinstituttet, vil ikke svare konkret på om MDGs planer er realistiske. Men han understreker at dette er komplekse spørsmål hvor man må ta hensyn til all utbygging av havvind, ikke bare det som skjer på norsk sokkel.

– Vi bruker stadig større deler av havet. Å forstå den samlede effekten av menneskelig aktivitet på de ulike artene og økosystemet er et viktig forskningsområde, sier Huse.

Forskning betyr tid. Å bygge opp norske bedrifter som kan håndtere en slik massiv utbygging, tar tid. Men for MDG, som mener jorden er i ferd med å gå under, kan ikke slike små detaljer stoppe de grandiose, vanvittige planene.

MDG kan om en uke være i posisjon til å havne i regjering. Hadde jeg visst dette for noen år siden, så kan det hende også jeg, som Josefine Gjerde, var skeptisk til å sette barn til verden.

Stortingsvalget er mandag 13. september.

Les også: MDG: Vakkert på utsiden, men mørkt på innsiden

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.