Det er et dårlig tegn for Joe Biden at medier som forsøker å glatte over for ham, havner i skvis og må krype til korset. Bidens flauser er av en art som gjør at de ikke kan unnskyldes eller bortforklares. Å se på klokka når du mottar drepte soldater er simpelthen utilgivelig og USA Today måtte innrømme det.

Men først forsøkte avisen å si at historien om Biden og klokka bare var delvis rett.

USA Today was slammed over a «so-called» fact-check on Wednesday declaring accusations of Biden checking his watch during the dignified transfer ceremony in honor of the 13 U.S. service members who were killed in a terrorist attack outside the Kabul airport was «partly false,» insisting that it occurred «only after» the ceremony.

Men fakta var lett å sjekke, det forelå video fra seremonien og den viste med all tydelighet at Biden ikke så på klokka bare en gang, men mange.

Men USA Today ga seg ikke så lett. Avisa forsøkte seg med at kontekst manglet.

The next day, the paper issued a correction admitting that Biden did check his watch «multiple times» during the ceremony but changed its ruling from «partly false» to «missing context.»

Men med dette tredje forsøket på å vri seg unna, ba journalisten Daniel Funke om at storyen kom til å handle om ham.

Antydet han at foreldre og etterlatte løy om det de opplevde?

«What you did wasn’t a ‘mistake.’ There were videos of him looking at his watch during the ceremony circulating since Sunday… But you intentionally ignored them and claimed there was no evidence at all,» NewsBusters news analyst Nicholas Fondacaro reacted.

«With all due respect, Mr. Funke, your ‘fact check’ carried a direct implication that grieving, gold star families had LIED with their first-hand testimony of the events. Keep your ‘we regret the error’ and apologize, unequivocally, directly TO THEM,» radio host Larry O’Connor told the reporter.

Funke og avisen hans valgte Bidens renommé fremfor sannheten. Det vinner ingen av dem heder på.

«You didn’t get something wrong. You purposefully and willfully fact checked Gold Star families instead of the President. You did exactly what you think you’re paid to do, which is protect Jos Biden and his party,» Spectator contributor Stephen Miller tweeted.

Det var et klønete forsøk som slo tilbake på journalisten og presidenten.

 

 

A Today fact-checker slammed for playing ‘the victim’ following botched report on Biden’s watch blunder

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.