Mattias Tesfaye (S) er Danmarks utlendings- og integreringsminister. Han innrømmer nå at murer og piggtrådgjerder må til for å stanse strømmen av migranter som vil inn i Europa. Foto: Mortenf, Wikimedia Commons

Danmarks sosialdemokratiske utlendings- og integreringsminister Mattias Tesfaye beklager EUs kritikk mot Ungarns statsminister Victor Orban som i 2015 bygget piggtrådgjerder mot migrantstrømmen inn i Europa. –Murer er en del av løsningen på dette, sier Tesfaye til dansk TV2.

Uttalelsene kom etter EUs møte om flyktningsituasjonen etter sammenbruddet i Afghanistan, tirsdag denne uken.

– Vi er tilhængere af stærke grænser. Ikke kun mellem Europa og de lande, der grænser op til Europa, men også for eksempel den tyrkiske grænse østpå og den tunesiske grænse sydpå. Det er to konkrete steder, hvor vi fra dansk side regner med, at vi skal bakke de lande op i at intensivere deres grænser, siger Mattias Tesfaye. (TV2 DK)

Tesfaye, som selv har fagbrev som murer, mener murer er en del av løsningen for å hindre nye migrantstrømmer til Europa.

– Mattias Tesfaye kalder mure «en del af løsningen» og kritikken af Ungarn i 2015 for «fejlagtig». Men barrierer mellem Europa og resten af verden kan ikke gøre det alene. For ingen mur kan holde til flygtningepresset, der vil komme, hvis man ikke hjælper tæt på konflikterne.

– Det her er ikke et spørgsmål om enten humanitær hjælp eller mure rundt om Europa – det er begge dele, siger Mattias Tesfaye.

Tyrkisk løsning

EU vil gi støtte til Afghanistans naboland for at de skal ta seg av flyktningene etter Talibans maktovertakelse. Slik skal en flyktningbølge til Europa unngås.

EU-landene kom fram til en felles uttalelse etter det ekstraordinære innenriks- og justisministermøtet tirsdag. Justisminister Monica Mæland deltok for Norge.

– Uttalelsen er knyttet til viktigheten av å unngå en migrasjonsbølge, sier Mæland til NTB like etter at møtet i Brussel var avsluttet.

Selv om EU-landene er bekymret for situasjonen i Afghanistan, er det samtidig viktig å hindre at mennesker forsøker å ta seg til Europa fordi det bidrar til å bygge opp smuglervirksomhet og setter flyktninger i fare, mener Mæland. Dessuten er det viktig å forhindre at mennesker som ikke trenger beskyttelse, legger ut på reise. (NTB)

Tesfaye: Grænsemure er en del af løsningen (TV2 DK)

Les også:

Pakistan stenger grensen mot Afghanistan

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.