Foto: Nortura

Noen ble krenket, eller mente at noen burde bli det. Så nå skifter Joikakaker navn til VILTi. Med nytt navn kommer også ny emballasje, inspirert av samisk kultur og kulturelementer.

VILTi er det nye navnet på Joikakaker, kan NTB fortelle. Dermed håper produsenten Nortura å blidgjøre alle som ble sinte, krenket og fornærmet på egne eller andres vegne.

Det er uklart hva som var krekende med Joikakaker, men det er antydet at en tegning av en samisk gutt kunne oppfattes som diskriminerende for enkelte.

NRK fortalte om denne debatten tidligere i år, der man refererer til hva som ble uttalt i denne forbindelse :

Blant annet omtaler Samerådet og flere framtredende samiske talspersoner disse som diskriminerende.

– Hele produktet Joika gir en gammeldags stereotypisk fremstilling av samene. Vi i Samerådet mener at Nortura gjerne kan endre denne fremstillingen, sier Christina Hætta, ifølge NRK.

Dermed ble det igangsatt en prosess for å rette opp i det hele. Resultatet foreligger nå, i form av et produkt med navnet VILTi.

Man har er også laget ny emballasje, som skal være inspirert av samisk kultur og kulturelementer, formodentlig på en måte alle kan akseptere, i hvert fall inntil nye standarder blir satt for hva som er diskriminerende.

– Joikakaker har vært et kjært og ikonisk produkt for mange. Når vi nå lanserer nytt navn og design ligger det en lang prosess bak. Vi takker Sametinget og Samerådet, som har gitt viktige innspill i prosessen, sier markedssjef i Nortura, Henriette Bergli Eriksen.

Nortura fikk i fjor kraftig kritikk for Joikakakene, spesielt for karikaturen av den samiske gutten på emballasjen. Siden har de gått i tenkeboksen for å endre både emballasjen og navnet.

– Det har vært helt essensielt for oss å ha en tett dialog med Sametinget og Samerådet underveis, fordi det sikrer at vi ivaretar den samiske kulturen på en god måte. Vi er stolte av å kunne presentere navnet VILTi og et nytt og mer modernisert design på emballasjen, sier Eriksen.

Les også på Document: Samisk smerte for Joikakaker er identitetspolitisk hasard med egen voldskultur

Nå er den her! Årets boknyhet, forhåndsbestill i dag:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Husk å støtte Document:

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂