SV vil at de rødgrønne skal komme frem til en klimaavtale før valget, men selv MDG er lunken og ser ikke poenget med forhandlinger. Klima er blitt en politisk maktfaktor. For MDG gjelder det å fremstå som renest og mest prinsipiell. Avstanden på rødgrønn side er stor, også innen partiene.

– Vi ønsker å vise fram at vi faktisk er enige om mye klimapolitikk på rødgrønn side, sier SV-leder Audun Lysbakken til Klassekampen.

Han sier SV tar på seg rollen som en samlende kraft og at han ønsker å vise velgerne før valget at det er klimaenighet blant de fem rødgrønne partiene.

Den rødgrønne responsen er derimot lunken. Bare Rødt har svart positivt på invitasjonen fra SV, skriver Klassekampen.

Det er interessant at MDG prioriterer egen profil fremfor sak. Det er MDGs ultimatum om nedlegging av oljeindustrien som skaper størst problemer for Ap og Sp. Ultimative krav gjør forhandlinger overflødige.

Ap’s klimapolitiske talsperson Espen Barth Eide sier at det ikke er aktuelt nå, men at det er «veldig aktuelt» i arbeidet med en regjeringserklæring.

Sp har ikke fått sett nærmere på invitasjonen, mens MGD-leder Une Bastholm sier partiet ikke ønsker seg flere «hyggelige samtaler» og mener SVs initiativ ikke vil føre til «et reelt løft i klimapolitikken». (NTB)

Det er de små partiene som skor seg på klimaengasjementet. På borgerlig side er det Venstre.

Særlig for Ap og Sp er det umulig å forholde seg til krav som truer tusenvis av arbeidsplasser og inntektsgrunnlaget både nasjonalt og lokalt.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂