Under mandagens Dagsorden kom ordet transhumanisme opp. Dette er et begrep som virvler rundt og det tar ikke lang tid å finne ut at dette er et ord alle må kjenne. Transhumanisme er fremtiden som planlegges for oss, hvor vi ikke lenger bare er biologiske mennesker, men knyttet til teknologi via chipen i hjernen.

Det som før var science-fiction er ved å bli virkelighet. Elon Musk driver med mer enn elektriske biler. Biler som er selvkjørende finnes allerede. Nye Ford-biler utstyres med Google-maskiner som «sweeps» alle wifinettverk bilene passerer. Det vil gi en enorm datastrøm, som kan brukes til eierens fordel – navigering, kommunikasjon med hvem du møter, raskeste ruter – mye av det Google Maps gjør i dag, men bedre integrert i bilen. Men informasjonen kan selvsagt også brukes til andre formål og andre er da kommersielle – at Ford selger brukerdata, slik selskapene selger metadata fra sin telefon.

Men det finnes et dypere og skumlere lag. Det er faktisk mange lag.

On Wednesday, a U.S. Senate panel was told by a former national security official that the Chinese government has amassed enough stolen data to be able to create a “dossier” on every American citizen, Fox News reports.

The startling report was made by Matther Pottinger, a deputy national security adviser from the Trump Administration, during testimony before the Senate Intelligence Committee. “Assembling dossiers on people has always been a feature of Leninist regimes,” Pottinger explained. “But Beijing’s penetration of digital networks worldwide, including using 5G networks…has really taken this to a new level.”

Senate Panel Warned that China Could Create Dossier on Every American Using Stolen Data

Det finnes ikke lenger noe som er «bare» data. All informasjon kan brukes til noe. Kina har sett muligheten.

One prominent example is the Chinese government’s ownership of the company ByteDance, which owns the social media app TikTok. TikTok, which is most often used to produce short videos of users lip-syncing to famous songs, is extremely popular among the youngest generation of Americans, known as Generation Z or “Zoomers.”

Enablers

På engelsk kalles det enablers, tilretteleggere. Mange har fortiet Kinas aggressive bruk av teknologi. Norske medier og politiker holdt i mange år sin beskyttende hånd over Huawei. Kritikken av TikTok handler om reklame mot barn og unge, ikke om spionasje og innhenting av data. Noe av det første Biden gjorde var å skrote Trumps planer om å forby TikTok i USA. Et viktig politisk signal.

Google har et forskningssenter for kunstig intelligens i Kina. Hvorfor Kina? Fordi Kina ikke legger de restriksjoner på forskningen som USA gjør, skjønt skillet ser ut til å bli mindre.

Avsløringene av organhøstingen på aborterte fostre som har foregått ved Pittsburgh-universitet, gain of function-forskningen som har foregått i samarbeid mellom amerikanske og kinesiske forskere, handler om at bioteknologien gir muligheter som de er enige om å utnytte.

Men til hva?

Til å bygge et nytt menneske.

Denne fyren er en selger. Han ville solgt bestemora si. Han sier vi om noen år vil kunne kommunisere med hverandre uten å snakke, uten å være i samme rom. Vil vil være «pålogget» verden i sanntid inne i våre hoder. I en verden der alt er utstyrt med chip’er vil det gjøre oss til supermennesker.

Denne fyren er interessant som type på en forskning og kommersialisering som er uten moralske motforestillinger. Akkurat som Kina.

Mer seriøs er Hugh Herr fra Massachussetts Institute of Technology. Herr fikk amputert bena etter en klatreulykke. Han har nå ben som gjør det mulig å bevege seg akkurat som en vanlig person. Nevrosignaler fra hjernen går til bena. Men ikke tilbake. Han mangler tilbakemeldingen som gjør at han føler bena.

Det er neste skritt og vitenskapen er allerede der. Herr viser hvordan de lager en kunstig fot for en god venn som falt ned under klatring på Cayman-øyene og fikk knust en fot. Et helt team fra MIT gjenskapte foten og denne er ikke «kunstig». Den er sammenkoblet med hjernen hans slik at han føler den på samme måte som den organiske foten. Denne videoen er et must-see for å forstå hva som venter.

Herr er mer jordnær enn den første «selgeren», men når han snakker om fremtiden overtar en annen side: Den visjonære. Drømmeren. Herr sier at mennesket mot slutten av dette århundret vil være et helt annet menneske. Mennesker vil kunne fly. Den greske sagnhelten Ikaros vil bli virkelig, med vinger som ikke er festet med voks, men en del av kroppen.

Da vil mennesket bli en cyberborg.

Det er nok å bruke fantasien: Hva vil mennesket gjøre hvis det kan være koblet opp til all tilgjengelig kunnskap inne i sitt eget hode? Hva vil det bruke kunnskapen til?

De som jobber med dette legger allerede planer for fremtiden, vår fremtid, og det er ikke sikkert de tar oss med på råd.

 

 

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

18/02/vipps2.jpg» alt=»» width=»1502″ height=»831″ />

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂