Miljøstasjoner i nærheten av landsbyene som ble rasert i flommen i Tyskland, sliter med enorme skrothauger, tilsvarende ett års avfall.

– Det har aldri vært noe lignende i Tyskland, sier Sascha Hurtenbach mens tungt maskineri jobber bak ham for å redusere et fjell av skrot.

Han driver miljøstasjonen i Niederzissen, 20 kilometer fra Ahr-dalen, der elva fosset over sine bredder natt til 14. juli etter et ekstremt kraftig regnvær. Gater ble til elver, og flere titall innbyggere døde.

– I øyeblikket har vi 35.000 tonn skrot som er hentet fra katastrofeområdet, og vi har allerede sortert og kjørt like mye til deponier, sier han og legger til at det fortsatt er mye igjen.

Langs veien til Ahr-dalen er gjørma nå forvandlet til støv, og lange kolonner av lastebiler kjører fram og tilbake i stedet for turistene som pleide å komme til det billedskjønne området.

Restene av ødelagt liv er stablet høyt på miljøstasjonen – oppvaskmaskiner, sofaer, kjøleskap, stoler. De vitner om katastrofen som til sammen krevde minst 186 liv i det sørvestlige Tyskland.

– Det er helt fullt. Vi kan ikke ta inn mer enn det vi til enhver tid kjører bort, sier Hurtenbach.

Likevel er det han har tatt hånd om, bare begynnelsen. Husrester, trær og brukne greiner venter ennå utenfor husene som ble rammet.

170 mennesker er satt inn i rydningsarbeidet, fire ganger flere enn normalt. Miljøstasjonen er i virksomhet sju dager i uka, men begrenses av tilgangen på lastebiler.

Av de 130.000 innbyggerne som sogner til miljøstasjonen i Niederzissen, er bare 30.000 direkte berørt av flommen. Men han må fortsatt tømme avfallet hos alle de andre som normalt.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂