Steinkastingen mot danske biler på E65 mellom Malmö og Ystad fortsetter, og så langt er over 100 bilister rammet. For politiet har etterforskningen stagnert, mens forsker Ingela Kolfjord mener det er «frustrerte» ungdommer som står bak: De kjeder seg i sommerhalvåret.

Siden april har over 100 bilister, primært danske bilister, blitt utsatt for steinkasting på veien mellom Malmö og Ystad, skriver Kvällsposten. Den alvorligste hendelsen skjedde 19. mai da en dansk bilist fikk en stein gjennom frontruten og blant annet mistet synet på det ene øyet.

Politiets innsats for å finne gjerningspersonene og stoppe angrepene har ikke gitt noen resultater. En politibetjent beskriver det som å lete etter en nål i en høystakk.

Nå har politiet tilkalt gjerningsmannsprofilgruppen for å få en ide om hvem som kaster steinene, mens forsker Ingela Kolfjord, lektor i sosialt arbeid med fokus på rettssosiologi ved Malmö Universitet, har egen forklaring.

– Ungdomar självklart, ungdomar som finns där, sier hun til Kvällsposten.

– Det här är ju aggression, ilska och frustration. Många ungdomar har det tufft. Vilka möjligheter har de att hitta på saker under sommaren egentligen? Vad finns det för dem att göra om dagarna?

På spørsmål om hvorfor hun tror det er unge mennesker som står bak, svarer hun at voksne vet hvor alvorlig det er å «forstyrre» trafikken og at det ikke er typisk for voksne å ta ut «frustrasjonen» sin på denne måten.

Hele Kolfjords forklaring baserer seg på et utrykk for frustrasjon. At det truer livet og helsen til danske turister kommer i annen rekke, for hva har vel ungdom å finne på om sommeren, egentlig?

Hvorfor det er dansker som utsettes for steining på veien, har hun vanskeligere for å forklare.

– Det är mycket märkligt. Finns det en frustration över att man inte får komma till Danmark? Vi har alltid ett behov av att utse syndabockar. Ofta är det lättare om det är en grupp som man kan identifiera, exempelvis en nation, sier Kolfjord.

Politiets talsperson Ewa-Gun Westford forteller Nyheter Idag at det primært er dansker som blir utsatt for steinkasting på strekningen og at det har skjedd 110 slike hendelser.

– Vi är säkra på att det riktar sig mot danska bilister, sier Westford.

Westford kan ikke si noe konkret om hvorfor danskene utsettes for ugjerningen, men sier at det er mange dansker som ferdes på E65 for å ta fergen til Bornholm.

Politiet sier at de ikke har noen mistenkte i saken, men vil ikke si noe om hva slags informasjon de sitter på.

– Vad vi har inne i utredningen, det berättar vi inte om. Men vi har ingen misstänkt för det här, säger Westford.

Det er vanskelig å få fatt på hvor stor prioritet denne saken har for politiet, da steinkastingen har foregått i måneder. Kan ikke politiet prioritere saken ved å, for eksempel undersøke hvilke mobiltelefoner som har oppholdt seg i området ved gjerningsøyeblikket? Dersom det er ungdommer, slik forskeren anmoder, har ikke politet noen informanter i ungdomsmiljøene i distriktet?

 

Sverige: Vekter til sykehus etter steinkasting

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.