En rekke lands ambassader i Afghanistan krever at Taliban straks avslutter sin offensiv og vender tilbake til forhandlingsbordet.

I en felles uttalelse, undertegnet blant andre av USAs og EUs ambassader i Kabul, vises det til at Talibans militæroffensiv strider mot tidligere kunngjøringer om at de ønsker en forhandlingsløsning.

– Det har resultert i tap av uskyldige afghaneres liv, blant annet gjennom målrettede drap. Sivile blir drevet på flukt, det blir plyndret og brent, viktig infrastruktur blir ødelagt og kommunikasjonsnettverk blir ødelagt, heter det blant annet i uttalelsen.

Den siste forhandlingsrunden i Doha, mellom utsendinger fra Taliban og den afghanske regjeringen, endte i helgen resultatløst.

Taliban har rykket fram i provins etter provins i Afghanistan siden USA og Nato innledet sin tilbaketrekning tidligere i år.

Opprørerne hevder nå å kontrollere 85 prosent av landet, og regjeringen i Kabul sitter igjen med lite annet enn en samling med provinshovedsteder som stort sett må få forsyninger og forsterkninger luftveien.

Taliban har også tatt kontroll over grenseoverganger til Tadsjikistan, Usbekistan, Turkmenistan, Iran og Pakistan.

I forrige uke tilbød Taliban tre måneders våpenhvile mot at den afghanske regjeringen løslater rundt 7.000 opprørere som holdes fanget, og mot at lederne deres fjernes fra FNs svarteliste.

Les også:

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂