Helt siden 1988 har Jämtlands län opplevd en netto utflytting av svensker. Men nå har kurven snudd. Særlig er det mange som flytter til regionen fra Stockholm. For mange av dem som flytter er det ønsket om en roligere og tryggere oppvekst for barna som lokker.

– Sedan 2018 har det flyttat fler personer till Jämtlands län från storstadsregionerna än vad det har flyttat personer från Jämtland till dessa regioner. Den huvudsakliga ökningen står Stockholmsområdet för, sier Emma Persson, statistiker och analytiker ved Region Jämtland Härjedalen.

De mest populære kommunene er Åre, Krokom, Berg og Härjedalen, som alle hadde netto innflytting. Her er det store muligheter for å få seg jobb.

Kriminelle følger etter

Nå melder Sveriges Radio at stadig flere kriminelle flytter etter. De bringer selvsagt kriminalitet og utrygghet med seg.

– Allmänheten kanske märker att en bil har brunnit eller att någon skjutit in genom ett fönster, säger Patrik Andersson, sektionschef på underrättelseenheten i polisregion Syd.

Denne typen kriminalitet har vært helt ukjent i disse kommunene; bilbranner etc. har vært forbeholdt områder som Malmö, Helsingborg og Landskrona.

Politiet har selvsagt innledet «dialog».

– Polisen och många kriminella har ett bra samtalsklimat, det är inte så att vi är motståndare i alla ärenden, säger Andersson.

– Sätter man tryck på kriminella grupper i exempelvis Malmö, Helsingborg eller Köpenhamn så kan det leda till att brottslingarna flyttar till någonting närliggande, där trycket inte är lika hårt, säger Mats Rinborn Grahl, kommunpolis i Trelleborg.

Sveriges Radio
Samnytt

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.