Forurensning og CO2-utslipp går hånd i hånd. Det viser en ny studie som sammenligner klimagassutslipp rapportert fra 167 byer i 53 land. Studien fant at 23 kinesiske byer – blant dem Shanghai, Beijing og Handan – sammen med Moskva og Tokyo sto for 52% av totalen.

Studien ble foretatt av forskere ved Sun Yat-sen-universitetet i Guangzhou, Kina, og den er offentliggjort i Frontiers Magazine og gjengitt i en artikkel av Reuters. Forskningsrapporten har undersøkt utslipp i storbyer over hele verden, og tar utgangspunkt i premisset om at utslipp av CO2-gass er skadelig for klimaet.

Rapporten viser at selv om utslippene per innbygger kan være større i enkelte vestlige byer enn i megabyene i Kina, Asia og Afrika, er den totale mengden av såkalte klimagasser enormt mye større i disse regionene.

Figur 1. (a) Totale klimagassutslipp og (b) GHG-utslipp per innbygger i 167 byer. De siste dataene fra byene kan være i forskjellige år (2005–2016), avhengig av datatilgjengeligheten. Skjermdump: Frontiers Magazine

Et utsnitt av statistikken for sektorbidrag til klimagassutslipp i globale byer anskueliggjør hvor små utslippene fra for eksempel Oslo er, i kontrast til en rekke storbyer i Kina og Asia forøvrig.

Oslos utslipp av såkalte klimagasser i 2009 var på en brøkdel av utslippene fra for eksempel Shanghai eller Handan (begge i 2010). Skjermdump: Frontiers Magazine

 

Klimagassutslippene i Oslo er redusert med over 80 prosent siden 2010, i henhold til de siste tallene fra Oslo kommune. Samtidig fortsetter Kina og andre østasiatiske nasjoner som ikke er bundet av Paris-avtalen, å bygge forurensende kullkraftverk i stor stil.

Les også:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.