Klimaforskere har funnet ut i en ny studie at luftfarten har 50 prosent høyere utslipp enn tidligere beregnet.

Forskerne har tatt for seg omtrent 40 millioner flyginger fra 2019 og regnet ut klimautslipp.

– Vi har funnet ut at de reelle CO2-utslippene fra verdens luftfart er omtrent 50 prosent høyere enn det som er rapportert inn til FN, sier klimaforsker Helene Muri til NRK.

Hun er en av tre NTNU-forskere som står bak studien.

De totale CO2-utslippene fra lufttrafikken var på 911 millioner tonn dette året, ifølge studien. Men bare 604 millioner tonn ble rapportert inn til FN.

– Dette er ganske viktig. En ting er å forstå de totale utslippene fra luftfarten på verdensbasis. Men det er også nyttig for enkeltland å vite hvor mye de slipper ut, sier Muri.

Regnskvett i Oslo dramatisk omdøpt til ekstremvær i klimaendringenes navn

Studien viser blant annet at Kina er nummer to i verden når det gjelder utslipp fra luftfarten. De rapporterte ikke inn utslippstall i 2019.

Kina ligger kun bak USA, som har verdens desidert største utslipp fra luften. De står for omtrent 13 prosent av utslippene, mens Kina står for rundt 9 prosent.

Norge hadde et totalt CO2-utslipp fra luftfarten på omtrent 4,5 millioner tonn i 2019. Det setter oss på 34. plass av alle landene i studien.

Nordmenn er likevel på tredjeplass for klimautslipp fra luftfarten per innbygger. Vi ligger bare bak USA og Australia, skriver statskanalen.

– Det var overraskende. Vi hadde forventet at Norge ville ligge høyt her, men ikke så høyt, sier Muri.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.