Det israelske sikkerhetskabinettet har frosset 180 millioner dollar, om lag 1,5 milliarder norske kroner, i skatteoverføringer til palestinere.

Summen tilsvarer beløpet som palestinske myndigheter i fjor overførte til familiene til palestinske fanger som har drept israelere, ifølge Israels sikkerhetskabinett.

I henhold til midlertidige fredsavtaler, samler Israel inn flere hundre millioner dollar i skattepenger på vegne av de internasjonalt anerkjente palestinske myndighetene. Skatteoverføringene er en viktig inntektskilde for palestinerne.

Israel har lenge motsatt seg det såkalte «martyrfondet», som utbetaler penger til palestinske familier som har fått slektninger drept, såret eller fengslet i konflikten med Israel.

Palestinske myndigheter sier utbetalingen fungerer som et velferdssystem for å støtte familier som er rammet av konflikten. Israel hevder systemet belønner og oppfordrer til voldshandlinger.

Avgjørelsen i sikkerhetskabinettet kommer etter en anbefaling fra forsvarsminister Benny Gantz i 2020 om å stoppe det som omtales som «indirekte støtte til terrorisme».

Det offisielle palestinske nyhetsbyrået Wafa melder at president Mahmoud Abbas søndag snakket med Israels nye president Isaac Herzog. I telefonsamtalen oppfordret Abbas til ro på Gazastripen, Vestbredden og i Jerusalem og ba om tiltak som vil gjøre det mulig å oppnå «rettferdig og utstrakt fred».

Uttalelsen nevnte derimot ikke skatteoverføringene.

 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!