Pengene ble forsøkt smuglet ut via Oslo lufthavn. Foto: Gorm Kallestad / NTB.

En 48-årig Oslo-mann med somalisk bakgrunn er siktet for å ha hvitvasket minst 422 millioner kroner. Han erkjenner ikke straffskyld.

NTB beretter: Ifølge VG har mannen, som opprinnelig kommer fra Somalia, i mange år drevet sitt eget firma innen betalingssystemet hawala.

I september 2019 gikk en mann (48) gjennom tollområdet på Gardermoen. I bagasjen hadde han nesten 13,5 millioner i kontanter og en kjøpekontrakt for en luksusklokke, skriver VG.

Totalt mener politiet at mannen tok ut 617 millioner kroner fra Norge mellom 2015 og 2018, enten via bankkonto eller i kontanter. Av disse pengene knytter politiet minst 422 millioner til hvitvasking.

– Hele poenget er at han har en lovlig hawala-virksomhet i bunn og bruker den som dekke og skjul for å føre ut mer penger enn den lovlige hawalaen, sier politiadvokat Christian Eckhoff i Øst politidistrikt.

Mannen ble også stoppet på Oslo lufthavn i september 2019 med 13,5 millioner kroner i kontanter, hvorav sju millioner ikke var deklarert, ifølge VGs opplysninger.

48-åringens forsvarer, advokat Morten Furuholmen, opplyser at klienten har forklart at det er store summer i hawala-systemet fordi det er det eneste som fungerer i enkelte land.

– Men han erkjenner ikke straffskyld for grov hvitvasking, sier advokaten.

Aktuell sommerlesning fra Document Forlag: 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!