Lørdag ettermiddag bekrefter Sparebank 1 SMN at de er banken som er utsatt for grovt underslag.

– Vi har skjerpet inn sikkerhetstiltakene, og jobber tett sammen med politiet og Økokrim for å kartlegge hvordan dette kunne skjedd, sier konserndirektør Rolf Jarle Brøske i Sparebank 1 SMN til NTB.

Han ønsker ikke å gå inn i detaljer om hva som har skjedd, eller hvordan den ansatte har fått tilgang til slike midler.

Erkjenner straffskyld

Beløpene det dreier seg om i saken er på flere titalls millioner kroner.

Mannen ble lørdag varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud, opplyser hans advokat Christian Wiig. Han sier at klienten samtykket til fengsling i én uke, men retten godtok politiets krav om å fengsle ham i to.

– Min klient har erkjent straffskyld for det han er siktet for i sin helhet, sier Wiig til NTB.

Finanstilsynet er orientert om saken, skriver VG.

– Var vikar

Mannen anket fengslingstidens lengde på stedet ettersom han mener det vil holde med en ukes fengsling når han har erkjent straffskyld og forklart seg i sin helhet.

– Det dreier seg om et underslag av flere titalls millioner kroner. Han har vært vikar i en underordnet funksjonærstilling i en bank i Trondheim, sier Wiig.

Han sier at han ikke kan gå nærmere inn på hva mannen har forklart i avhør.

Ifølge politiet tyder etterforskningen på at beløpet det dreier seg om, er på flere titalls millioner kroner. Den siktede ble pågrepet torsdag.

Sparebank 1 SMN beskriver den ansatte som en innleid vikar. De bekrefter at beløpet kan være opp til flere titalls millioner kroner, men sier ingen kunder er berørt.

– Alvorlig sak

Politiet opplyser at det så langt ikke er noe som tyder på at kunder er rammet.

– Dette er en alvorlig sak som vi etterforsker for fullt, sier Aftret. Han forklarer at politiet ba om to ukers fengsling fordi de må gjennomføre nødvendige etterforskningsskritt.

– Utover det kan vi ikke gå ut med flere detaljer på nåværende tidspunkt av hensyn til etterforskningen, sier han.

Mange penger tapt

Aftret sier til E24 at de har sporet transaksjoner til Norge og flere europeiske land og at den siktede mannen har gitt en utfyllende forklaring på hvordan dette har foregått.

Politiet utelukker heller ikke at flere kan bli siktet i saken. Sparebank 1 SMN sier de tar høyde for at en stor andel av pengene er tapt, selv om andre deler av beløpet er sikret.

– Underslaget berører ikke våre kunder eller bankens drift. Selv om beløpet er stort, påvirker det ikke bankens finansielle situasjon, skriver banken i en børsmelding.

Ville forhandle

Mannen ble pågrepet torsdag, men dagen før kontaktet han Christian Wiig, som nå forsvarer ham, ifølge Adresseavisen.

– Jeg fikk spørsmål om jeg kunne bistå med en vanskelig sak. Jeg fikk beskjed om at klienten min kunne ha forsynt seg av bankens penger. Vi gjorde en avtale om at han skulle komme på mitt kontor kommende mandag klokka 14.00, sier Wiig.

Mannen visste ifølge forsvareren at han kunne bli oppdaget.

– Han ønsket bistand til å forhandle med banken for å unngå anmeldelse og pågripelse av politiet, sier Wiig.

Før møtet med advokaten kom i stand, ble mannen pågrepet.

En måned

Wiig opplyser at de straffbare forholdene har pågått i litt over en måned. Klienten har jobbet som vikar i banken, av og på i to-tre år, i en underordnet funksjonærstilling, ifølge forsvareren.

Til NRK sier Wiig at banken oppdaget at noe var galt for en stund siden.

– Han fikk en henvendelse fra internkontrollen i banken, sannsynligvis i mellomjula. De spurte om enkelte ting som ikke var helt greit. Han sier at han kanskje burde blitt stoppet av banken da, sier han til kanalen.

Banken ønsker ikke å kommentere opplsyningene.

– Saken ble avdekket takket være interne rutiner og kontrollsystemer. Mer spesifikk enn det kan jeg ikke være, sier konserndirektør Rolf Jarle Brøske i Sparebank 1 SMN.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.