NRK Nyheters Ingvild Silseth lot Oslos helsebyråd skryte av at grunnen til at Oslos smittetall har falt 92 prosent siden toppen i mars er på grunn av smitteverntiltak, og at Oslo har vært så flinke til å etterleve dem.

– Hovedårsaken er først og fremst Oslo-befolkningens fantastiske etterlevelse av smittevernreglene. Det var veldig viktig at vi var på et lavere smittenivå da vi begynte å åpne byen igjen, sier helsebyråd Robert Steen (Ap) til NRK.

Men stemmer denne påstanden?

George K. Gooding er pressekritiker og skribent i Nettavisen. Han brukte noen minutter på å sjekke tallene. Han plottet inn tallene for positive koronatester (som ikke egentlig påviser smitte) og sammenlignet med Stockholm og Göteborg.

Stockholm og Göteborg har jo ikke fulgt de samme tiltakene som Oslo, så da burde trenden mht. nedgang siden mars være helt annerledes, hvis påstanden til Oslos helsebyråd og NRK skal stemme.

Hva ser vi? Jo, i Stockholms län har nedgangen fra toppuken i uke 13 til uke 25 vært 97 prosent; i Göteborg har nedgangen fra uke 12 til 25 vært 98 prosent. Nedgangen i Stockholms län og Göteborg har altså vært enda større enn i Oslo siden mars.

Kilde: George K. Gooding

Faktisk har de svenske storbyene siden uke 22 hatt lavere antall enn Oslo. Og det mediene kaller «smittetall» er nå tre ganger høyere enn i Göteborg, og det dobbelte sammenlignet med Stockholm (per capita).

Hvordan er alt dette mulig dersom det er smitteverntiltakene i Oslo som skal få æren for nedgangen i Oslo? Det kan åpenbart ikke stemme.

Det handler om propaganda og rene løgner, hevder Gooding. Journalistene har sviktet sin rolle totalt.

Den moderne journalist har redusert seg til rene PR-agenter som ikke bryr seg om hva som er sant.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!