EU må kjempe en «kultur- og sivilisasjonskamp» for å stanse fremveksten av illiberale ideer som truer europeiske verdier, mener Emmanuel Macron.

Den franske presidentens uttalelse kommer etter et EU-toppmøte der mange av lederne gikk i klinsj med Ungarns statsminister Viktor Orbán i forbindelse med en omstridt lov som forbyr å vise LHBT+-emner til barn. Macron fordømte loven og støttet opp om EUs planer om å gå til sak mot Ungarn.

– Hvordan havnet europeiske folk her? Vi ser det i flere medlemsland – som Ungarn, Polen og mange andre – en antiliberal konservatisme som går mot våre verdier. Det undergraver de verdiene og det som gjennom århundrer har blitt en kjerne i vestlig, liberalt demokrati, sier presidenten.

Den ungarske loven har også rettet søkelyset på EUs manglende evne til å holde «illiberale demokratier» i tømmene. Kritikere mener Polen og Ungarn i fler år har blåst av unionens demokratiske verdier.

– Vi må gi vår liberale verdier og vise styrken som ligger i demokratiene våre, sier Macron.

– Det er ikke først og fremst tilbakegangen på lovfeltet som bekymrer meg, men tilbakegangen i mentalitet. Dermed er det en kultur- og sivilisasjonskamp vi må kjempe, legger han til.

Macron tilbyr ingen mirakelkur, men foreslår å ta intellektuelle og sivilsamfunnet inn i debatten, noe han håper kan bidra til å gjenopplive demokratiske verdier der de er svekket.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.