Jürgen Conings er en 46 år gammel yrkesmilitær som var instruktør på en belgisk militærbase. Han ble politisk og med meninger som i dag klassifiseres som høyreradikale og verre. Det var snakk om trusler mot en kjent virolog.

Enden på visa ble at Conings forsvant med flere tyngre våpen. Det var frykt for at han ville begå alvorlig terror og det ble igangsatt en storstilt menneskejakt.

Søndag ble han funnet død i en skog på grensen til Nederland. Offisielt selvmord.

Nyheten savner presisjon og substans. Hva får en yrkesmilitær plutselig til å bli politisk? Språklig hopper byråene over «problemet».

Conings hadde tilbakelagt en flere tiår lang karriere som skarpskytter før han begynte å komme med trusler og rasistiske uttalelser på Facebook. Han skal tidligere ha tjenestegjort i Kosovo, Irak og Afghanistan.

Det er ingen sammenheng i beskrivelsen av yrkeskarriere og det at han begynte å ytre seg politisk. Vi får ikke vite hva det var som påvirket ham, eller hva slags synspunkter han hadde.

Dette er typisk for måten høyreorienterte beskrives på: Hinsides forståelse.

En storstilt jakt på 46-åringen ble innledet 17. mai da han ifølge politiet stjal tunge våpen fra en militærbase. Han skal også ha truet blant andre Belgias mest kjente virolog.

– Dødsårsaken er sannsynligvis, ifølge foreløpige funn, selvmord, sier påtalemyndigheten ifølge nyhetsbyrået AFP.

Myndighetene mente han planla et angrep på statlige institusjoner eller andre offentlige personer.

Flere hundre politifolk og soldater ble satt inn i letingen etter at de fant Conings’ kjøretøy forlatt. Der inne lå blant annet panservernraketter som ble stjålet fra basen der han jobbet som instruktør. (..)

Under jakten på ham er det kommet fram at Conings sto på en overvåkingsliste av mulige terrortrusler på grunn av sine høyreekstreme holdninger og tilgang til våpen.

Han fikk disiplinærstraff, men fikk fortsette å jobbe med våpen i det belgiske forsvaret. (NTB)

Den siste setningen er smått utrolig: Han utviklet seg til høyreekstremist, men fikk lov til å fortsette å jobbe med farlige våpen? Det lyder ikke overbevisende. Er karakteristikken «høyreekstrem» påført i ettertid fordi man trenge en rettferdiggjørelse av jakten på Conings?

Noen kan ikke ha tatt Conings meninger så veldig alvorlig, men så endret det seg og nå er han død.

Det virker å være egne regler for dekning av høyreekstreme.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.