Den tyske konservative avisen Junge Freiheit (JF) har vunnet en juridisk kamp mot Nordrhein-Westfalias kristendemokratiske innenriksminister Herbert Reul. Reul blir nå tvunget til å betale en bot på opptil 10 000 euro hvis han igjen hevder at lesing av JF er et varselssignal for «høyreekstreme» holdninger.

Bakgrunnen for dommen er uttalelser fra Reul i forbindelse av fjorårets etterforskning av flere politibetjenter i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen, hvor politibetjentene ble anklaget for å ha «høyreekstreme tendenser».

En av de siktede politibetjentene skal ha blitt innkalt til en intern samtale etter at det kom frem at han hadde lest Junge Freiheit, melder avisen.

Reul har selv uttalt at han brukte saken til JF-lesende politi som utgangspunkt for å gjennomføre en jakt på «høyreekstremistisk politi». Han uttalte blant annet at det ikke er «forbudt» å lese JF, men at det ikke er «normalt».

Forvaltningsdomstolen i Düsseldorf uttaler i sin dom at innenriksministerens utspill om JF griper inn i den konstitusjonelt beskyttede pressefriheten og har vært gjort for å avskrekke potensielle lesere fra å lese avisen.

«Spesielt må politibetjenter, som ønsker å unngå mistanke om høyreekstreme holdninger og bli overvåket av ekstremistiske tjenestemenn, til slutt bare la være å lese», skrev dommeren.

Ifølge dommen vil innenriksminister Reul bli bøtelagt 10 000 euro hvis han kommer med lignende uttalelser om JF igjen. Han må også informere tjenestemennene i Nordrhein-Westfalen om at han trekker tilbake sine uttalelser om avisen.

Delstaten må betale 90% av saksomkostningene.

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂