Da kongefamilien fikk tilbud om å knytte sitt private ferieparadis Prinsehytta i Sikkilsdalen til vannkraftverket som forsyner naboeiendommen Sikkilsdalsseter, som tilhører Landbruksdepartementet, sa de nei. Det ble for dyrt, så de fortsetter med diesel, skriver Nationen.

Landbruksdepartementet ønsket å oppgradere vannkraftverket som forsyner Sikkilsdalsseter med elektrisk strøm, og de tok derfor kontakt med Det kongelige hoff for å høre om kongefamilien ville bli med på spleiselaget. Kostnaden ville bli 4,85 millioner kroner.

Løsningen ville også erstatte dieselaggregatet som i dag forsyner Prinsehytta, og dermed være mer bærekraftig. Men tilbudet ble for dyrt for kongeparet, som har takket nei:

«Den økonomiske rammen ligger utenfor de investeringsmål som er planlagt for eiendommen i tiden som kommer», skriver slottsforvalter Per Arne Bjørnstad i et avslag på epost. (Nationenbetalingsmur)

Dette skjedde etter at departementet sa seg villig til å gi kongefamilien en «rabatt» på 850.000 kr.

I sitt tilbud til Kongeparet om et offentlig-privat samarbeid fra 26. mai, understreket LMD at staten «har interesse av at det brukes minst mulig diesel i Sikkilsdalen». Man sa seg derfor villig til å ta hele regningen for tidligere investeringer i området – noe som innebar en reduksjon på 850.000 kroner fra det opprinnelige tilbudet på 5,7 millioner.

Kongefamilien takket nei også til dette tilbudet.

Slottsforvalter Per Arne Bjørnstad skriver i en e-post til Nationen at det utredes «med sikte på å fase ut dagens løsning og erstatte den med mer fremtidsrettet energiforsyning».

Kongefamiliens nei blir kjent vel en uke etter at de meldte seg på i debatten om cruiseskip-anløp i norske fjorder.

– Jeg har gått til Skageflå og opplevd Geiranger når det har ligget et lokk – du går faktisk i eksos, altså, sa dronning Sonja da hun og kong Harald møtte representanter for næringslivet og turistbransjen i Flåm tirsdag.

Dermed kastet hun seg rett inn i en betent debatt om å gjøre norske verdensarvfjorder utslippsfrie innen 2026, slik Stortinget har vedtatt.

Dronningen tok selv initiativ til å diskutere temaet da møtet nærmet seg slutten.

– Var det ikke noen som skulle snakke om skipstrafikken? spurte hun.

– Ja, vi kan jo gå inn på … du tenker kanskje på vedtaket om utslippsfrie fjorder fra 2026? svarte Aurland-ordfører Trygve Skjerdal (Sp).

– Nettopp, sa dronningen. (NTB)

Må Flåm velge mellom cruisetrafikk og ren luft?

Kjøp Thomas Knarviks bøker her! In His Name har ikke tidligere vært i salg i Norge. Vi har et lite og eksklusivt restopplag. Benytt sjansen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.