Afghaneren Wahidullah Mohammadullah (22) angrep en svensk mann med 32 knivhugg, blant annet gjennom det ene øyet. Men siden retten frykter at han skal bli utsatt for homofobi i hjemlandet slipper han utvisning.

Angrepet skjedde 21, februar i  Växjö kommune.

Offeret, en svensk man, hadde en seksuuell relation med Mohammadullah og de sov i samme seng. Men det hadde oppstått en konflikt dagen før, og den svenske mannen hadde bedt afghaneren om å reise hjem.

Detta tycktes afghanen acceptera och han packade ihop sina saker.

På kvällen tittade mannen på Melodifestivalen och gick till slut och lade sig. Han vaknade dock av att Wahid satte sig över honom och utdelade knytnävslag och 32 knivhugg. Ett hugg gick rätt in i ögat. Ett annat gick från ögonbrynet och ner.

Offeret klarte til slutt å skyve afghaneren vekk, og gjerningsmannen rømte fra åstedet. Offeret overlevde, men måtte blant annet operere vekk det ene øyet. Han lider nå av fryktelige smerter og klarer ikke kle på seg selv.

Mohammadullah er nå dømt til 12 års fengselsstraff for drapsforsøk, som betyr at han må sone i 8 år. Men påtalemyndighetene fikk ikke medhold i sitt krav om utvisning.

Åklagaren hade yrkat att Mohammadullah – som likt väldigt många andra afghanska män uppger sig vara född i januari 1999 – skulle utvisas ur Sverige efter avtjänat straff.

I ett yttrande skriver dock Migrationsverket att «homosexualitet är omgärdat av stigmatisering i Afghanistan» och att sexuella handlingar mellan personer av samma kön är olagliga (om båda parter är vuxna).

Växjö tingsrätt använder sig av detta yttrande för att avslå åklagarens yrkande om utvisning.

«Mot bakgrund av vad som framkommit om Wahidullah Mohammadullah och om situationen för homosexuella män i Afghanistan föreligger därmed inte förutsättningar för att bifalla yrkandet om utvisning», står det i domen.

Fria Tider