Woke inntar Sjøforsvaret. For første gang skal Pride-flagget heises på et norsk militært fartøy. Syv militære fartøy skal delta i Pride-parade i Bergen lørdag 12. juni.

– Jeg er stolt, sier Haakonsvern-sjef Tone Størksen til Forsvarets Forum.

– Å være synlig i en parade er en ypperlig måte for Sjøforsvaret å vise seg frem. Vi er en stor arbeidsplass. At det skjer i en båtparade, gjør det hele ekstra spesielt.

12. juni skal blant annet det gamle krigsskipet KNM Hitra flagge med Pride-flagg, i anledning Pride-paraden i Bergen. Sjefen for Sjøforsvaret Rune Andersen deltar.

– I Pride-festivalen i Bergen har Forsvaret ikke vært en synlig aktør tidligere. Dette er første gang vi deltar aktivt. Jeg har vært med som privatperson, men ikke i regi av Forsvaret, sier Størksen.

Dette blir første gang Pride-flagget heises i et norsk militært fartøy. Slik skal Forsvaret markere sin «toleranse».

Oslo fagottkor synger mens regnbueflagget henges opp på regjeringens representasjonsbolig i Oslo i forbindelse med Oslo Pride i 2020. Foto: Berit Roald / NTB

Som gammel geværmann og offiser i både Hæren og Luftforsvaret er min respekt for Sjøforsvaret under middels, for å si det forsiktig. Denne manglende respekten er dog muligens basert på en slags sjåvinisme basert på våpengren.

Men elevene ved Sjøforsvarets befalsskole gjennomførte faktisk sin vinterøvelse ved å oppholde seg i våre kaserner på Heistadmoen, og tusle litt rundt i området rundt leiren. Dette var ikke akkurat de tøffeste guttene (og jentene) i landet.

Den pikante saken om den kvoterte admiralen Louise Dedichen har jeg skrevet om tidligere. Hun hadde ingen operativ erfaring, og oppga som ledererfaring at hun hadde mye erfaring i å «lede seg selv».

Selvsagt ble hun kjapt kvotert inn som sjef for Forsvarets Høgskole, foran den topprangerte, mannlige konkurrenten.

KNM Helge Ingstad-forliset var en ny ripe i lakken for Sjøforsvaret.

Men nå er Sjøforsvaret woke, så da unnskyldes vel alt. Kanskje Helge Ingstad kunne vært reddet hvis de flagget med Pride-fanen?

PST prioriterer Pride fremfor vår indre sikkerhet. Sjøforsvaret prioriterer Pride fremfor vår ytre sikkerhet.

Selv forsvarssjefen Erik Kristoffersen, med bakgrunn som fallskjermjeger og spesialsoldat, har sagt at han skal delta i Pride-feiringen. Er det slik han viser sin «jegerånd

Hvem blir de neste som hiver seg på denne trenden?

Forsvarets Forum

Den neste måneden tar Pride-flagget over

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.