En ny rapport viser at anonymiserte jobbsøknader ikke bidrar til at flere innvandrere innkalles til jobbintervju i staten. Andelen intervjuobjekter med innvandrerbakgrunn er allerede høy, viser resultatet av prosjektet. Likevel lanseres det nå et e-læringskurs for mangfoldsrekruttering.

I 2019 startet Kommunal- og moderniseringsdepartementet et prosjekt hvor de anonymisere jobbsøkere med sikte på å kalle inn flere innvandrere til jobbintervju. Bakgrunnen for prosjektet var påstanden om at jobbsøkere med utenlandske navn har mindre sjanse til å innkalles til intervju. Det viser seg å være feil.

– Resultatet var ikkje det me håpa på, sier kommunal og moderniseringsminister Nikolai Astrup til NRK.

Prosjektet viser at en høy andel jobbsøkere med innvandrerbakgrunn kalles inn til intervju, uavhengig av om søkeprosessen var anonymisert eller ikke.

Astrup sier til NRK at han tror hovedårsaken til at anonymiseringen ikke fungerte er at staten allerede har velfungerende tiltak. Et av tiltakene er at minst en jobbsøker med innvandrerbakgrunn skal kalles inn til intervju.

Resultatet av prosjektet gjør at det ikke videreføres.

Kurs i mangfoldsrekruttering

At prosjektet skrinlegges betyr ikke at departementet gir opp kampen om mer mangfold i den statlige arbeidsstokken. Astrup forteller NRK at de nå skal lansere et e-læringskurs for mangfoldsrekruttering for å bevisstgjøre de som jobber med rekruttering i statlige virksomheter.

Astrup mener det trengs mer systematisk arbeid for mangfoldig rekruttering.

– Me går glipp av mykje viktig kompetanse om me ikkje rekrutterer breitt, sier han.

Hva kurset inneholder eller hvordan det skal bidra til en mer mangfoldig rekruttering vites ikke.

Skal gjenspeile befolkningen

Astrup mener at staten må gjenspeile befolkningen for at den skal ha tillit til staten.

– Viss den norske befolkninga skal ha tillit til staten må han spegle befolkninga, sier han.

Andelen innvandrere i arbeid er for lav, skriver NRK.

Tall fra statistisk sentralbyrå viser at 12,9 prosent av statlige ansatte er innvandrere eller norskfødte med innvandrerforeldre. Andelen innvandrere i Norge var i 2020 på 14,7 prosent, hvor polakker utgjør den største gruppen.

 

Staten skrotar anonym jobbsøking: – Ikkje det resultatet me håpa på 

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Kjøp Thomas Knarviks bøker her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.