Konflikten mellom Israel og palestinerne er gefundenes Fressen for medier som trenger noe annet enn pandemi å fokusere på. Vi snakker om en konflikt som vestlige medier har bygget opp over lang tid. Tidligere var det Odd Karsten Tveit og Mads Gilbert som slo an tonen. Nå har Norges utenriksminister og Sidsel Wold overtatt. Jenter gjør seg mer og mer gjeldende.

Kvinner tenker med hjertet, som fylles av palestinsk lidelse. Men i Midtøsten overlever du ikke lenge hvis du følger følelsene for andre. Denne enkle innsikten får ikke det norske publikum. I stedet piskes Israel dag ut og dag inn fordi de ikke legger seg på rygg og lar fiendene oversvømme landet. Dét vil nemlig skje hvis de skulle høre på Søreide, Wold, Egeland, Wennesland eller journalistene.

Men det som gjør situasjonen annerledes, er at den våkne del av publikum ser paralleller mellom Israels situasjon og Vest-Europas: Også her finnes det indre og ytre fiender, og ikke alle kommer langveisfra. Det gjør myndighetene og eliten nervøse. De vet det er en X-faktor til stede som bare vokser.

Myndighetene og mediene har selv sørget for det ved å blokkere synsfeltet og omkranse det med lover og bestemmelser. Dette er ren galimatias som strategi betraktet. Til slutt famler eliten i blinde.

Det er en stor usikkerhet til stede både i Vest-Europa og i USA.

Da Biden overtok, trakk noen paralleller til Venezuela. Man antok at det lå langt frem i tid. Men nå strekker bensinkøene seg foran bensinstasjonene på østkysten fordi energiselskapet Colonial Pipeline er hacket og forlanger en klekkelig løsepengesum. Når den ansvarlige i Det hvite hus blir spurt hva administrasjonen har anbefalt selskapet å gjøre, svarer hun at det må være opp til selskapet. Det er jo et privat selskap som Biden ikke vil blande seg opp i.

En ufattelig uttalelse. Biden toer sine hender og lar energiforsyningen på østkysten gå i stå. Administrasjonen virker helt uforberedt. Den har ingen politikk. Alt flyter.

Den har selv bidratt til situasjonen ved å åpne grensen i sør og forvandlet grensepolitiet til terapeuter.

Dette har skjedd helt bevisst, som tidligere leder av ICE, Tom Homan, sier.

Visepresident Kamala Harris kalte i en senatshøring ICE for en moderne utgave av Ku Klux Klan.

Dagens USA er i nedsmelting.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.