Weimarrepublikken eksisterte fra 1919 til 1933. Den var den mest liberale i tysk historie, men den ble revet i stykker av politiske krefter til høyre og venstre. I dag tenker vi bare «høyre», men det begynte med erklæringer om kommunistisk opprør og fristater i Hamburg og München, inspirert av den russiske revolusjon.

I USA er det nå erklært autonome fristater i Seattle, Portland og Minneapolis. Man kan le av det, men det kan vise seg å være forløper til noe mer alvorlig. I disse områdene er ikke politiet velkomment. I Minneapolis har de slått ring i påvente av at de tre andre politifolkene som var med da George Floyd døde, også skal stilles for retten. Akkurat som med Derek Chauvin har de gjort seg opp en mening på forhånd. Det finnes bare en akseptabel utgang: fellende dom. Hvis ikke gjør de opprør.

Når en Demokratisk kongressrepresentant kommer til byen og oppfordrer mobben til å gå hardere på, gjør Maxine Waters det som John Locke advarer mot: Å stå utenfor en kornhandler og si til mobben at den skyldige bak prisspekulasjon befinner seg innenfor. Det er en clear and present danger for den som befinner seg innenfor.

Alle voksne personer vet at dette er å leke med ilden. Men Nancy Pelosi og Demokratene avviste å disiplinere Waters, og svarte at hun bare drev borgerrettsarbeid. Når Biden er ved sine fulle fem, mener han også det. Kamala Harris er en skikkelig race hustler, en som bruker rase i populistisk øyemed. Hun vet godt hva hun gjør.

Politifolk slutter i hopetall. De venter ikke på at mobben kommer for å ta dem. En mobb som landets president og Speaker of the House har sendt.

Det som begynte med riving av stater har altså endt med at man vil rive ned mennesker, som viser seg å være landets politi. Det er en viss logikk i det. Man er mot alt som smaker av autoritet. De som til syvende og sist opprettholder lov og orden er politiet.

Det er en lang tradisjon på venstresiden å kalle politifolk svin. Det er i realiteten denne bevegelsen USAs president slutter seg til når han spiller moralsk forarget og sier «this gotta stop» om politiets arbeid. Kim Potter hadde mange år i politiet bak seg. Hun skjøt Daunte Wright, og det var ikke fordi han ikke ville stoppe, det var fordi han var etterlyst i forbindelse med grovt overfall. Hun risikerer ti års fengsel.

Når et lands politifolk ikke får due process, skikkelig rettsbehandling, er et land på vei mot kaos.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.