EU saksøker AstraZeneca for ikke å ha levert vaksiner i henhold til kontrakten som ble inngått, bekrefter EU-kommisjonen mandag.

Søksmålet ble varslet i flere medier forrige uke, og Irlands statsminister var blant dem som da bekreftet at forberedelsene var i gang.

– En rettslig prosess er satt i gang av kommisjonen, og tidligere denne uken la jeg Irland til som en av partene, opplyste Stephen Donnelly til den irske nasjonalforsamlingen torsdag, ifølge Reuters. Dagen før ble temaet tatt opp på et møte blant EU-landenes ambassadører i Brussel, og et flertall stilte seg bak søksmålet.

AstraZeneca har hatt store forsyningsproblemer og har flere ganger måttet varsle om forsinkelser i leveransene. Sist uke ble det kjent at EU ikke vil bruke opsjonen de har til å kjøpe flere doser av vaksinen.

Allerede i mars sendte kommisjonen et brev til den svensk-britiske farmasigiganten der de ga uttrykk for sin misnøye.

Selskapets vaksine, som markedsføres under navnet Vaxzevria, har også støtt på problemer med alvorlige bivirkninger og knyttes til et lite antall tilfeller av blodpropp og lavt blodplatetall. Flere av tilfellene har hatt dødelig utfall.

En rekke land har innført begrensninger på hvem som får vaksinen, og mange steder gis den kun til eldre. I Norge er det for tiden ingen som får AstraZenecas vaksine.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.