Derek Chauvins forsvarer Eric Nelson (bildet) har de siste dagene forsøkt å reise tvil rundt dødsårsaken og politimannens maktbruk da George Floyd døde. Foto: AP / NTB

Derek Chauvins forsvarer har rundet av sine argumenter i rettssaken uten å plassere den drapssiktede politimannen i vitneboksen.

Tidligere politibetjent Chauvin er tiltalt for forsettlig drap og forskjellige grader av uaktsomt drap på George Floyd 25. mai i fjor. Chauvin nekter straffskyld.

Sluttprosedyrene i saken er ventet å starte mandag.

På spørsmål fra dommer Peter Cahill henviste Chauvin til det femte grunnlovstillegget og sa at han benyttet seg av retten til ikke å gå i vitneboksen for ikke å forverre sin egen sak.

Forsøker å reise tvil

Chauvins forsvarer Eric Nelson har de siste to dagene forsøkt å reise tvil både om politimannens maktbruk og dødsårsaken.

Tidligere i uka hentet Nelson inn den tidligere politimannen og nærkampeksperten Barry Brodd, som sa at Chauvin etter hans mening ikke brukte dødelig makt under pågripelsen.

Forsvareren hentet også inn politioffiseren Nicole Mackenzie, som trener politifolk i Minneapolis. Hun lanserte i sin forklaring teorien om at Floyd kan ha dødd som et resultat av opphisset delirium (EXD), et syndrom som kan forsterkes av narkotikamisbruk, hjertesykdom eller psykiske lidelser og som skal gi nærmest overmenneskelige krefter.

Kan ha bidratt

Onsdag vitnet den tidligere rettsmedisineren David Fowler, som sa at Floyd hadde de narkotiske stoffene fentanyl og metamfetamin i blodet, noe som kan ha bidratt til at han døde under pågripelsen.

Fowler hevdet også at kullos fra bileksos kan ha vært en medvirkende årsak, og at Floyds hjertesykdom innebar at han hadde høyt blodtrykk og innsnevrede blodårer.

– Alt dette kombinert ledet til Floyds død, sa Fowler i vitneboksen.

Oksygenmangel

Aktoratets ekspertvitner har tidligere i saken fastholdt at Floyd døde som følge av oksygenmangel da han ble iført håndjern, lagt i bakken og fikk et kne over halsen i ni og et halvt minutt.

Rettssaken mot Chauvin går nå mot slutten, og ifølge dommeren vil sluttinnleggene bli holdt førstkommende mandag. Deretter blir det opp til juryen å avgjøre Chauvins videre skjebne.

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.