Statsminister Erna Solberg mottar Global World Leader-prisen av en representant for den fattigdoms­bekjempende organisasjonen Global Citizen i Johannesburg den 2. desember 2018. Foto: Lise Åserud / NTB.

I 2020 var det norske bistands­­budsjettet på 39,5 milliarder kroner, og regjeringen nådde dermed målet om å bruke 1 prosent av BNP på bistand.

Summen, som er rekordhøy, utgjør 1,11 prosent av Norges brutto­nasjonal­produkt i 2020, viser foreløpige tall for offisielt utviklings­samarbeid som ble offentlig­gjort av OECD tirsdag.

– Det er én ting vi har lært under denne krisen: Vi er ikke trygge før alle er det. Og selv om korona­pandemien rammer oss alle, rammer den ikke alle likt. Igjen er det de fattigste og mest sårbare som lider mest, sier utviklings­minister Dag-Inge Ulstein (KrF).

– At vi har økt bistanden i det som har vært et kriseår, handler om å bidra så mye vi kan for mennesker som i tillegg til pandemien er rammet av flere andre kriser, sier Ulstein.

Justert for inflasjon og valuta­svingninger økte norsk bistand med 8,4 prosent fra 2019 til 2020. Denne økningen forklares blant annet av økt helsebistand.

 

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.