Overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Legemiddelverket slår fast at det blir en kraftig forsinkelse av vaksineringen i Norge hvis vi ikke kan bruke vaksinen til Johnson & Johnson.

Det sier overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket til NTB etter at Johnson & Johnson besluttet å utsette utrullingen i USA mens sjeldne, men alvorlige blodpropptilfeller hos vaksinerte blir gransket.

– Jeg synes det høres ansvarlig ut, og for så vidt lurt også å se nøye på de erfaringene som er gjort i USA, før man starter utrullingen i Europa. Det er en unik mulighet til å gjøre det, sier Hortemo.

Det er de samme bivirkningene som har ført til en gransking av AstraZeneca-vaksinen, som fortsatt ikke er tatt i bruk igjen i Norge. De to vaksinene bygger på samme teknologi.

– Mens forsinkelsen vil bli veldig kort uten AstraZeneca, vil den bli betydelig større hvis man ikke skal bruke Johnson-vaksinen. Det har også med at den bare gis i en dose, sier han.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.