Tysk politi ledsager avviste asylsøkere fra Afghanistan ombord i et deportasjonsfly i Frankfurt den 14. desember 2016. Foto: Ralph Orlowski / Reuters / NTB.

En konfidensiell analyse utført for EU-kommisjonen som Die Welt har fått innsyn i, viser at Iran kun mottar egne borgere som har fått avslag på asylsøknaden i EU-land, dersom de selv ønsker å returnere til hjemlandet.

Resultatet er at svært få avviste iranske asylsøkere blir returnert:

Fra Tyskland – som er EU-landet med flest utreisepliktige iranere, 9171 ved slutten av 2020 – har det de siste årene kun vært sporadiske deportasjoner til Iran (2018: 22, 2019: 39, 2020: 15).

Iran vil kun ta imot iranere med bekreftet identitet. Men for annenhver iransk asylsøker til Tyskland mangler det identifikasjonspapirer. Dersom asylsøkere selv ikke gir personopplysninger til den iranske utenrikstjenesten, vil de heller ikke komme i besittelse av de iranske reisedokumentene som behøves for at Tyskland skal sende dem tilbake.

Dermed er manglende samarbeidsvilje fra asylsøkerens side det eneste som behøves for å sikre seg mot retur.

Den konfidensielle analysen legger ikke desto mindre for dagen en viss optimisme også, da det skal være en gryende migrasjonsdialog mellom Teheran og Brussel.

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.