Belgias regjering får 30 dager på seg til å oppheve det domstolen mener er grunnlovsstridige koronarestriksjoner. Bildet er fra en demonstrasjon mot stengingen av landets serveringssteder. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB

En domstol i Brussel sier staten vil bli ilagt dagsbøter dersom ikke landets koronatiltak, som er innført i strid med grunnloven, oppheves innen 30 dager.

Kjennelsen kommer etter at Menneskerettsforbundet (LMH) gikk til retten og beskyldte myndighetene for å ha fratatt folket rettigheter «i strid med konstitusjonelle og/eller juridiske regler som krever at de opptrer på en bestemt måte», skriver avisen La Libre.

Får å unngå dagsbøter på 5.000 euro må regjeringen, ved innenriksministeren, «ta alle nødvendige skritt for å få slutt på en ulovlig tilstand som følge av tiltak som begrenser grunnlovsfestede rettigheter og friheter», konkluderer retten. Det vises konkret til dekreter fra regjeringen fra 28. oktober i for og senere. Tiltak nedfelt i disse dekretene må fjernes innen 30 dager.

– Vi er glade for denne avgjørelsen. Dette er en viktig dag for rettssikkerheten og demokratiet, sier advokatene Audrey Lackner og Audrey Despontin, som representerer LMH.

De sier loven som dekretet er basert på ikke er laget for å håndtere en pandemi eller langvarige tiltak.

– Det er derfor nødvendig med en ny lov og en parlamentarisk debatt, sier de.

Belgierne har vært underlagt svært strenge restriksjoner med stengte serveringssteder og nattlig portforbud i flere måneder. Nylig måtte ikke-nødvendige butikker igjen stenge dørene og får kun ta imot kunder etter avtale.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.