Kina har kastet masken. Studentene ble slått ned. Nå er turen kommet til valgsystemet. Foto: Dale de la Rey/AFP/NTB 

Den stående komiteen i Folkekongressen har enstemmig vedtatt å endre valgsystemet i Hongkong slik at Beijing får full kontroll. NTB kaller det «valgreform». Det er et malplassert ord. Hongkongs innbyggere har ikke lenger noen mulighet for å påvirke styre og stell. De er sjaltet ut. Kina har dermed brutt avtalen det inngikk med Storbritannia om ett land – to systemer frem til 2047.

Nå er det bare ett system – kommuistpartiets.

Maria Tam, en politiker fra Hongkong som sitter i en komité i Beijing som jobber med byens lovverk, sier at direktevalgte medlemmer av Hongkongs bystyre vil bli redusert fra 35 til 20. Bystyrets medlemmer totalt økes fra 70 til 90.

Samtidig blir antall personer i komiteen som utpeker regjeringssjefen i Hongkong, økt fra 1.200 til 1.500. Valgkomiteen peker også ut 40 av de 90 medlemmene i bystyret. Denne komiteen regnes som lojal overfor Beijing.

Også de resterende plassene i bystyret blir valgt av forskjellige komiteer som regnes som Kina-lojale.

Alle som stiller til valg, må gjennom en politisk granskning.

– Den nasjonale sikkerhetskomiteen og sikkerhetspolitiet vil lage rapporter om hver eneste kandidat for å bistå i bakgrunnssjekken, sier Maria Tam. (NTB)

 

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.