Ankomsthallen OSL. Hvis utvalget får viljen sin, vil du ikke lenger kunne kjøpe taxfree-kvote.

Med alkoholforbruk, Vinmonopolets stilling og billigere flypriser som argument vil et regjeringsutnevnt utvalg avskaffe ordningen med taxfree. Nå er det mange hensyn som løper sammen. Alkoholpolitikk, miljøhensyn og «grensehandel».

Slik stengte grenser har vært gunstig for norske butikkjeder, vil avskaffelse av taxfree komme Vinmonopolet til gode. De mister konkurranse, akkurat slik norske butikkjeder har gjort med Sverige. At det kan være sunt for konkurransen med litt motvekt, teller ikke.

Men mest spesielt er argumentet om at inntektene fra taxfree bidrar til billigere flybilletter. Dét er blitt fy-fy i den grønne politikkens navn.

Man blir fristet til å spørre: Hva mer kan vi vente oss? Det er tydelig at pandemien og stengte grenser gir anledning til å foreslå «løsninger» som tidligere ville vært utenkelige.

«Norge mot 2025»-utvalget anbefaler regjeringen å skrote taxfree-ordningen. Det kommer fram i utvalgets endelige rapport.

– Taxfree-ordningen undergraver det norske avgiftssystemet og den norske alkohol- og tobakkspolitikken, øker tilgjengeligheten og forbruket av alkohol og tobakk, og utfordrer Vinmonopolets stilling, skriver utvalget i rapporten.

Videre vises det til at ordningen har uheldige klima- og miljøeffekter.

– Den bidrar til lavere billettpriser, slik at flytrafikk og utslipp er høyere enn de ellers ville vært.

Utvalget ble satt ned i fjor vår og fikk i oppdrag å vurdere hvordan konsekvenser av virusutbruddet, utviklingen i internasjonal økonomi, smitteverntiltakene og de økonomiske mottiltakene vil påvirke utviklingen i norsk økonomi fram mot 2025.

Det er ledet av Arctic Securities-partner Jon Gunnar Pedersen. (NTB)

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.