Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) er i dialog med WHO om hvilke land som er aktuelle for å motta 1.000 norske nødrespiratorer. Foto: Berit Roald / NTB.

De 1.000 nødrespiratorene som regjeringen bestilte i fjor, er ikke tatt i bruk. Helseminister Bent Høie (H) vil tilby dem til utlandet.

Nesten ett år senere har respiratorene fortsatt ikke blitt hentet på fabrikken, skriver VG.

Helseministeren tror ikke de noen gang vil bli tatt i bruk, og han vil sende dem til utlandet. Han mener Norge har nok kapasitet på ordinære respiratorer.

Høie tror at nødrespiratorene kan være et verktøy og alternativ til de landene som i dag bruker håndholdte pumper for pustehjelp og som har liten tilgang på avanserte respiratorer.

– Vi har kontakt med Verdens helseorganisasjon (WHO), som er positive til nødrespiratorene. Nå avventer vi CE-merkingen, og så vil et WHO-panel gå gjennom dokumentasjonen og se på hvilken bruk og hvilke samarbeidsland som er aktuelle, sier han.

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.