Prototyp av nødrespiratoren fra Laerdal Medical koblet til en modelldukke. Foto: Bernt-Erik Rossavik / Laerdal Medical / NTB

300 av de 1.000 nødrespiratorene regjeringen kjøpte inn i pandemiens begynnelse, sendes nå til Moldova, Kosovo og Nord-Makedonia.

Norge har aldri fått bruk for, eller hentet, nødrespiratorene som statsminister Erna Solberg (H) presenterte som en god nyhet og eksempel på norsk innsatsvilje i pandemiens tidlige fase.

Nå doneres 300 av respiratorene til andre land, skriver VG.

– I Norge greide vi heldigvis å slå ned smitten våren 2020 og fikk aldri selv behov for nødrespiratorene. Vi er derfor i den heldige situasjon at vi kan tilby respiratorene til Moldova, Kosovo og Nord-Makedonia som er hardt rammet av covid-19 og ikke har samme tilgang på medisinsk utstyr som Norge har, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til avisen.

Norsk helsevesen har vært kritisk til nødrespiratorenes nytteverdi, og Legeforeningen kalte dem uegnet til behandling av koronapasienter.

 

Kjøp Asle Tojes bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.