Dagen i dag var preget av at det var årsdagen for nedstengningen, de mest gjennomgripende tiltak som er gjennomført i fredstid, som Erna sa. Men hva har skjedd? Hvor står vi? Nå snakker Nakstad om en tredje bølge. Er Covid-politikk blitt en selvoppfyllende profeti?

I USA synger Biden på samme verset: Munnbind, nedlukning og «det er fali det». Hva skjer hvis folk skulle ta til seg denne mentaliteten? Det vil kunne endre relasjoner mellom mennesker. Da vil det virkelig bli avstand mellom folk. Mer enn to meter.

Vi savner hverdagen, den som hviler i seg selv. Den som tilhører hvert menneske på sin måte. Det var den som ble tatt fra oss.

Nå har det oppstått en mistanke om at politikerne ikke vil la oss få den tilbake. De utsetter hele tiden oppstarten av samfunnet, normaliseringen, og har hele tiden nye advarsler på lur: britisk variant, sørafrikansk, brasiliansk. Men vi får ikke tatt flere forholdsregler enn vi gjør og det går greit. Folk trenger ikke høre flere trusler. De vil høre og se helsepolitikere som senker skuldrene.

Hvis ikke vil mistanken vokse om at dette handler om noe mye mer enn pandemien.

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.