SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski er ikke fremmed for å vurdere muligheten for å innføre et krav om kjønnsbalanse også i styrene til aksjeselskap. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Andelen kvinner i styrene i mat- og landbruksbransjen er svært lav. Nå vurderer både SV og Ap å innføre krav om kjønnsbalanse også i AS-styrer.

Store samvirker og allmennaksjeselskap (ASA) er etter loven pliktet til å ha kjønnsbalanse i styret, hvor det ikke kan være lavere enn 40 prosent andel av et kjønn, skriver Nationen.

Slike krav gjelder ikke styrene i vanlige aksjeselskap, noe verken SV eller Ap utelukker kan bli innført.

Ifølge Nationen er kun en firedel av styremedlemmene kvinner i de største aksjeselskapene i mat- og landbruksbransjen. bare i tre selskaper – Findus, Norsk Kylling og Orkla Foods – er kvinnerepresentasjonen i styrene over 40 prosent.

Finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski i SV er ikke fremmed for å tenke at det burde vært et krav og sier det er noe SV vil vurdere, mens Aps næringspolitiske talsperson, Terje Aasland, mener tallene er nedslående og at debatten om dette må tas.

Frps næringspolitiske talsperson Sivert Bjørnstad avviser fullstendig tanken, og er imot virkemidler som tvang og kvotering.

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.