Parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan i KrF vil beholde programformuleringen om at Norge skal flytte sin ambassade i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem. Foto: Vidar Ruud / NTB

KrFs programkomité snur i spørsmålet om ambassadeflytting i Israel etter press fra stortingsgruppen og flere fylkeslag, melder Dagen.

Da KrFs programkomité la fram sitt førsteutkast til nytt partiprogram i november, var det flere som merket seg at punktet om å flytte Norges ambassade i Israel til hovedstaden Jerusalem ikke var der.

Nå har programkomiteen snudd i spørsmålet og formuleringen er tilbake, sier komitéleder Erik Lunde. Det andre programutkastet legges fram senere i mars.

Bakgrunnen er ifølge Dagen at flere fylkeslag, som Agder og Rogaland, har lagt press på programkomiteen. I tillegg har stortingsgruppen levert en enstemmig innstilling om å ta inn igjen formuleringen slik den står i dagens program:

«KrF vil flytte den norske ambassaden til Jerusalem så snart dette kan la seg gjøre på en måte som ikke er til hinder for fredsprosessen».

– Vi mener dette er en programformulering som beskriver godt konflikten i Midtøsten, men som også markerer vår holdning til Israel, sier KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan til Dagen.

Også i 2017 foreslo programkomiteen å fjerne ambassade-punktet fra partiprogrammet. Da endte det med votering på landsmøtet.

Den norske ambassaden i Israel har siden 1950 ligget i Tel Aviv, som er Israels største by. Jerusalem er ikke internasjonalt anerkjent som landets hovedstad, men USA flyttet i 2017 sin ambassade til Jerusalem.

 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.