8. mars starter en viktig rettssak i Bergen Tingrett. Politietterforsker Espen Bø saksøker Staten og Vest politidistrikt for dårlig behandling og ulovlig gjengjeldelse etter at Bø varslet om kritikkverdige forhold i politiet. Foto: Marit Hommedal / NTB

Politietterforsker Espen Bø varslet om kritikkverdige forhold i Vest politidistrikt. Det handlet om manglende etterforskning av grove forbrytelser som voldtekter, prostitusjon og menneskehandel. Nå saksøker han Staten for måten han ble behandlet i etterkant av varslingen, skriver VG.

Det er over tre år siden den erfarne etterforskeren tok bladet fra munnen, og varslet om gjentatte tilfeller av det han hevdet var manglende oppfølging og etterforskning av grove menneskehandelsaker. Det dreide seg blant annet om grov vold og voldtekter av kvinner i en sårbar situasjon.

«Politiet får informasjon om pågående kriminalitet som utsetter sårbare prostituerte for livsfare, samt frihetsberøvelse og mulig voldtekt. Det er i aller høyeste grad tale om liv, legeme, helbred. (…) Det er ikke vilje til å gjøre noe med dette. Hverken her eller der.», skrev Bø i varselet.

Å varsle er ikke uten risiko, noe Bø fikk merke på kroppen. Saken fikk store konsekvenser for Bø personlig. Politimester Kaare Songstad  beskyldte ham for å være et problem på jobben, og tvangsflyttet Bø til en annen avdeling.

– Det har vært en tøff tid. Men det absolutt verste er at det ikke er gjort noe med sakene jeg varslet om, sier Bø til VG.

Dette er en av flere saker som har rystet politiet i Bergen. Mest kjent er Monica-saken fra 2014, da politibetjent Robin Schaefer varslet om manglende etterforskning av drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja to år tidligere.

På selveste kvinnedagen starter rettssaken, hvor Bø krever erstatning for ulovlig gjengjeldelse. Staten bestrider kravet.

– Arbeidsgivers handlinger, herunder omplasseringen av Bø, skjedde innenfor styringsretten, var saklig, og var begrunnet i andre årsaker enn saksøkers varsling, skriver regjeringsadvokat Kari Sigurdsen i sluttinnlegget til Bergen tingrett.

Bø sier at flere personer han varslet om i 2017 senere er blitt pågrepet for grove forhold.

– Dette er folk jeg mener kunne vært stoppet tidligere, men som ikke ble det, sier han.

Konsulentselskapet Stamina Census har utarbeidet en rapport som støtter Staten, og konkluderer med at det ikke har funnet sted gjengjeldelse mot varsleren Bø. Men rapporten kommer også med kritikk mot ledelsen i Vest politidistrikt. Stamina fikk over 650.000 kroner for oppdraget.

– Det har vært sjokkerende å oppleve hvor store anstrengelser arbeidsgiveren min har brukt på å lete etter negative ting om meg, samtidig som sakene jeg har slått alarm om ikke er blitt rørt. Politiledelsen har brukt mye ressurser på å prøve å knekke meg, og pulverisere troverdigheten min. Det er et enormt paradoks, sier Bø til VG.

Rettssaken starter i Bergen tingrett 8. mars. Document følger saken.Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.