Gab har blitt utsatt for et stort hackerangrep. Blant de berørte brukerne er USAs tidligere president Donald Trump. Illustrasjon av SoMe-plattformen Gabs logo. Foto: Olivier DOULIERY / AFP / NTB

Det sosiale mediet Gab ble hacket av aktivister søndag, med mål om å utlevere informasjon om «høyreekstreme». Omkring 70 gigabyte privat og offentlig data er stjålet fra plattformen. 15 000 brukere er berørt, inkludert brukerkontoen til USAs tidligere president Donald Trump.

Grunnleggeren av Gab, Andrew Torba, bekrefter at Gab er hacket.

Hackingen har fått navnet GabLeaks. Hensikten med hackingen er å overlevere informasjon om «høyreekstreme» brukere til journalister, forskere og akademikere, skriver Distributed Denial of Secrets (DDS), som selger de hackede dataene.

GabLeaks is 70 gigabytes of public and private posts, user profiles, hashed passwords, DMs, and plaintext passwords for groups from the far-right social media site Gab. This dataset includes over 70,000 messages in more than 19,000 chats, by 15,000 users, in plaintext format.

We share limited distribution datasets with the understanding that they will not be re-published in their raw form. Journalists, academics and other sorts of researchers can contact us via our public channels, to request access to limited distribution datasets.

Noen journalister skal ha fått tidlig tilgang til dataene.

DDS utgir seg for å være distributør av hemmeligheter med mål om åpenhet.

We have a common goal; transparency. If data is already public, or would be regardless of our existence, then we believe it best for a stable and reliable provider to ensure that material receive due examination. We do not conduct thorough investigations into all the material, nor seek to draw conclusions from it. Individual members of the collective may develop their own opinions on any of our material, which does not change the neutral position from which the collective works to publish.

Lorax B. Horne er den eneste personen som er offentlig tilknyttet nettstedet, men hvem hackeren bak GabLeaks er, er ikke bekreftet. Gab anklager DDS for å stå bak hackingen.

Over the weekend we received word that we had been subject to a hack that would be published by a third-party nonprofit organization, Distributed Denial of Secrets (DDS), which the Department of Homeland Security has described as “criminal hackers.”

DDS announced that it would only be making the leak available to journalists and researchers for “ethical” reasons. At the same time, an individual who claimed to be the hacker sent us a ransom demand for nearly $500,000 in Bitcoin. We immediately notified federal law enforcement.

Bilder og videoer utgjør ikke en del av datasettet, men hackingen er likevel et omfattende databrudd. Dataene som er stjålet inneholder, ifølge Techspot, informasjon om kontoene til fremtredende personer som tidligere president Donald Trump, MyPillow-sjef Mike Lindell, kongresskvinne Marjorie Taylor Greene og Infowars-vert Alex Jones.

Til tross for at Department of Homeland Security beskriver DDS som kriminelle hackere, har nettstedet tilgang til å benytte seg av betalingstjenester som Paypal for å selge informasjonen de har tilegnet seg ulovlig.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.