Fra Drottninggatan i Stockholm etter terrorangrepet der den 7. april 2017. Foto: Jessica Gow / TT / NTB.

Etterforskningen av fem medlemmer av en IS-celle som riksadvokaten i Tyskland har siktet for terrorplanlegging, viser at gruppen tilhørte et nettverk som omfattet terroristene som stod bak angrepet i Stockholm i 2017 og i Wien i 2020.

IS-cellen planla å drepe «vantro» i Tyskland i 2019, opplyser Die Welt:

Riksadvokaten har siktet ytterligere fem medlemmer av en tysk celle tilhørende terrormilitsen islamsk stat (IS). De siktede tadsjikerne Farhodshoh K., Muhammadali G., Azizjon B., Sunatullokh K. og Komron B. skal ha planlagt angrep i Tyskland i 2019.

Målet var å drepe vantro under ledelse av høytstående IS-ledere fra Syria og Afghanistan. Ifølge anklagen ville cellen drepe blant andre en islamkritiker fra Neuss. Cellen hadde allerede skytevåpen og bombeoppskrifter.

Et annet medlem av gruppen ble deportert fra Tyskland i fjor, mens atter et annet medlem ble dømt til sju års fengsel i januar, skriver Die Welt.

Nettverket gruppen tilhørte, omfattet altså Stockholm-terroristen Rakhmat Akilov, som drepte fem personer, blant andre elleve år gamle Ebba Åkerlund, og alvorlig skadet 14 andre da han pløyde seg gjennom menneskemengden i Drottninggatan i den svenske hovedstaden den 7. april 2017 – og Wien-terroristen Kujtim Fejzullai, som skjøt og drepte fire mennesker og skadet 23 andre den 2. november 2020.

To av de fem sist siktede skal ha hatt en sentral rolle i nettverket, som blant annet befattet seg med propaganda og radikalisering av potensielle IS-tilhengere. Denne aktiviteten skal ha spilt en viktig rolle i radikaliseringen av Stockholm-terroristen Akilov.

Nettverket arrangerte også øvelser for terroraspiranter som trente med paintball-skyting. Blant deltagerne var også islamister som hadde kontakt med Wien-terroristen Fejzullai.

Medlemmer av den tyske IS-cellen hadde i 2019 sett etter muligheter til å lære seg fallskjermhopping. Samtidig viser data fra mobiltelefonene deres at de hadde befunnet seg i nærheten av amerikanske militærbaser i Tyskland.

 

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.